Ce sînt tefeliștii și care sînt costurile pentru România

Cine sînt, de fapt, tefeliștii? “Tinerii frumoși și liberi”? Și mai ales, cu ce se ocupă ei? Generatia Y, cum au mai fost numiți, s-a născut începînd cu prima parte a anilor ’80 și pînă către 2000. Sfîrșitul mileniului. William Strauss dă ca repere 1982 – 2004. Ei sînt “Generation Me” (Generatia: EU!”), după cum îi descrie psihologul Jean Twenge, și nu fără să aibă dreptate, întreaga generație avînd o problemă de narcisism, fiind profund autocentrică, raportîndu-se în permanență la propria persoană și la propria plăcere. Culmea e că acești hedoniști nu sînt fericiți. Dimpotrivă, poartă cu ei o ură și o supărare de proprții mitice. Sînt generația care consideră că „nu a primit destul”. Ca și cum asta n-ar fi îndeajuns, politicile publice au schimbat macazul, în consonanță cu ce era pe afară, usurînd viața tineretului și explicîndu-le că sînt „speciali” și că toți sînt „la fel de buni”. Ca să nu se ofenseze nimeni. Deci, cei care în mod bizar se cred „de dreapta”, au crescut cu cele mai ciudate și stîngiste valori.

Problema a pornit, dincolo de familie, din sistemul de învățămînt, unde „minți luminate” au înțeles să dea „premiul 1″ întregii clase, și celui mai deștept, cum și prostanului, punîndu-i pe picior de egalitate. Să se elimine corigența și repetenția! Să se suprime competiția și supremația, nu-i așa, nedreaptă, a celui clasat înaintea incapabilului. Restul a venit ca o avalanșă! Să ne amintim doar de protestul plătit de George Soros, cu indivizi închiriați de pe “Rent A Crowd” din fața Trump Tower imediat după aflarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din SUA. Clădirea a fost protejată de utilaje de salubritate și de cordoane ale poliției, dar lumea era isterică și s-a decis să se utilizeze forța. Atunci i-a venit unui politist newyorkez ideea să ia un carton și să decupeze niște „ecusoane de participant”, pe care politiștii le-au împărțit celor „revoltați”. Care, fericiți, au plecat spre casă. În uimirea generală, polițistul a explicat că avea și el două fete, aparținînd aceleiași generații, în consecință știind cum gîndesc aceștia. Sistemul a lucrat la fel și în America, și în UE și în România. Cum și mișcarea #resist / #rezist a funcționat în paralel în România și în Statele Unite.

Analfabetismul social și funcțional din România a ajuns la 42%! Oficial. În mod paradoxal, nu pesedișitii suferă cel mai tare aici, ci exact tefeliștii. Sînt atît de proști (în cel mai pur sens al cuvîntului) încît operează cu „adevăruri” de genul: pesediștii sînt comuniști, Ion Iliescu conduce pesedeul, oamenii votează cu pesedeul pentru că primesc doi mici, rușii sînt comuniști, tefeliștii nu trăiesc bine pentru că „ciuma roșie” fură, lumea e spălată pe creier pentru că se uită la Antena3, dar ei sînt șmecheri și ca să nu fie spălați pe creier nu se uită la televizor, nimeni nu poate lupta cu corupții decît Codruța Kovesi, Europa este „de dreapta”, Trump va prăbuși economia pentru că e prost, credința creștină inseamnă să pupi moaște, gazul se scumpește că vrea Dragnea și nu că ar exista o piață liberă și reglementări ale Comisiei Europene, e adevărat pentru că a scris pe Facebook, creșterea salariilor ne destabilizează, președintele are procurorii în subordine, ba chiar și Guvernul, deciziile Curții Constituționale trebuiesc aprobate prin referendum, nu sînt spitale pentru că sînt catedrale, așadar, un întreg evantai de inepții crase care ar trebui să fie cel puțin bătătoare la ochi, dar care pentru niște analfabeți nu au cum să fie…

Probleme de această natură nu apar peste noapte, ci sînt rodul unor decenii de așa-zise reforme ratatate în învățămînt, unde școala elementară și liceul nu mai reușesc să ofere bazele necesare pentru învățămîntul superior. Care învățămînt superior dă rateuri tot mai sonore. Da, de ceva timp, școala românească produce numai tîmpiți. Dar cu diplome. De aici vin problemele sociale și economice! Nu e ușor să convingi un prost că habar nu are despre ce vorbește, cînd o diplomă îi atestă un titlu de absolvent.

Pentru că și-au neglijat propria educație, pentru că habar nu au cum sau ce să lucreze, pentru că nici statul nu încurajează munca, cca. 4 milioane de oameni în putere și perfect apți de muncă stau și „protestează” sau umblă brambura prin lume, și se uită uimiți ca vițelul la poarta nouă cînd li se spune că  există o penurie de forță de muncă, deci nicidecum nu este adevărat că nu s-ar găsi joburi. Generatia Y nu vrea însă vreun loc de muncă în vreun parc industrial, nu vrea să se scoale dimineața, nu vrea să se murdărească pe mîini. Mai bine se înscrie la un al doilea sau un al treilea „master”, la fel de inutil ca și primul. De asta, generatia Y a devenit un balast pentru piața muncii, pentru firme, afaceri, economie. Ei sînt adevărații asistați sociali ai țării!

Supradimensionarea eului, vine însă și cu prețuri aferente! Dezamăgirea cronică. Depresia. Revolta. (Vezi Twenge – Generation Me: Why Today’s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled–And More Miserable Than Ever Before). Tefeliștii au fost crescuți fără să cunoască cuvîntul „nu”. Lor li s-a permis orice și li s-a dat orice își doreau. Chiar dacă cei care le dădeau o făceau pe credit. Au crescut bazîndu-se pe o gratificație instantanee. Problemele au venit aproape imediat: obișnuiți să își obțină plăcerea pe loc și fără nici un efort, au ajuns niște indivizi care nu sînt capabili de empatie, deci nu sînt capabili nici să întrețină relații de prietenie sau de cuplu. Căci acestea se întrețin tot cu efort. Pentru „una mică” există acum Tinder. La fel, nu sînt capabili să dezvolte relații de colegialitate cu cei cu care muncesc. Oricum, îi urăsc pe toți și visează să ajungă manageri sau cel puțin consultanți. Ei sînt, propriu-zis, niște indivizi singuri, izolați, dar copleșiti de propria lor grandoare pe care se miră că cei din jur nu o apreciază. Nu sînt apreciați nici la locurile lor de muncă! În primul rînd din cauza instrucției precare și a lipsei de abilități, asta indiferent de numărul diplomelor obținute. Sînt o generație care nu a citit și nu citește cărți. Au trecut printr-un învățămînt care i-a obișnuit să bifeze ceva pe un test grilă și să copieze. Au făcut o facultate de 3 ani unde au auzit chestii teoretice și unii s-au dus la un masterat care presupune elaborarea unei fițuici care să conțină „mari adevăruri”, din alea, corecte politic. Cu toate astea, ei visează să conducă de la bun început companii sau chiar statul. Cică ar fi îndreptățiți. Milenialii au fost catalogati drept „generatia pierdută“, a indivizilor care se angajează „ca să creeze un impact” (deci nu ca să muncească) și în scurt timp realizează că nu pot creea nimic, nici chiar „impact” și ajung pe prima listă a disponibilizaților.

Situația tefeliștilor din România este însă mult mai tristă decît pare la o primă vedere. Aproape o cincime din grupa de vîrstă 15-35 de ani nu este angrenată în nici o formă de învățămînt, dar nici nu muncește. Propriu-zis, nu se ocupă cu nimic. Din 5.300.623 de tineri între 15-34 de ani, 1.049.523 nu învață și nu muncesc. Stau! Freacă menta. Înjură pe facebook. Se duc în club sau în bar, trag pe nas. Si, da, protestează!

Sursa: Eurostat

Tefeliștii nu tînjesc după libertate, proprietăți, nu îi interesează chestiunile de mediu sau chestiunile sociale. În schimb, vor să aibă ultimele gadgeturi și să locuiască împreună cu părinții și să profite de pe urma muncii lor fără să facă nimic. Care, chipurile, li se cuvine. Nu din cauza generației de „ratați” (a părințiilor lor) au ajuns unde au ajuns?

Simptomatic este și că abia 27% dintre tefeliști spun că ar fi interesați să pornească o afacere în sectorul privat (Eurostat). Sigur, și acesta e doar un deziderat. Chiar și cei care se avîntă în această zonă, nu reușesc să depășească un pseudo-entuziasm de tip „start-up”, ei așteptînd ca lucrurile să se facă singure sau să vină cineva și să munceasca în locul lor. Nu întîmplător, media de viață a firmelor românești a intrat în declin. Guvernul face eforturi să mobilizeze această categorie, cu planuri de a oferi 40.000 de euro oricui dorește să își deschidă o firmă. Iar cei care ar fi vizați, tefeliștii, urlă că Guvernul e alcătuit din hoți, comuniști, și să plece. Mai sînt și alte genuri de catastrofe: programe de tip RePatriot. Sigur că în teorie sună bine, doar realitatea e alta. Ideea a fost să se identifice „vîrfuri” românești din Occident și să se aducă în tară, crezînd că acestea vor stimula în vreun fel munca, afacerile și încetini exodul înspre afară. Celebra teorie cu „unicorni” cu care de pildă Marissa Mayer a dat de pămînt cu Yahoo. Iar cînd unui asemenea program i se aplică si „corecții” politice, nu e greu de imaginat finalul.

Sursa: Eurostat (NEET – not in education, employment or training)

Deci, ce naiba îi interesează pe tefeliști? Să participe la „evenimente”. Conform Harris Poll, principala investiție a generației este în „experiențe” dobîndite prin participarea la diverse evenimente. Dacă vă intrebati de ce sint ei indreptatiti sa aibă pietuca lor si evenimentul lor unde sa isi etaleze gadgeturile si să dea cu laseru’ pe peretii Guvernului. Este singura variantă in care ei pot “apartine” de ceva. Asa isi bifează nevoile sociale de apartenentă. Asa-zisa lor ură impotriva PSD-ului nu este decit un “adeziv social”, oricit de antisocială sau antidemocratică ar fi intreaga lor mișcare.

Cînd, cu ajutorul serviciilor au reușit să se strîngă în piețe și apoi să genereze niște voturi, cei care au ajuns în Parlament au dovedit că habar nu au ce caută pe acolo sau cum funcționează instituțiile. Goțiu doarme pentru că e plictiseală, Nicușor Dan face biluțe din muci și le mănîncă, doamna Presadă se plînge că în trecut au fost bărbați care au încercat să facă sex cu ea, Chichirău îl filmează pe Șerban Nicolae, iar Adrian Dohotaru s-a apucat să mănînce din coșul de gunoi ca să demonstreze că e trist pe planetă, mai e unul care punea muzica să urle ca să nu poată lucra comisia parlamentară din care și el făcea parte.

Ultimul sondaj arată că abia 18% dintre cei pe care îi interesează să iasă la vot au o opțiune politică. Știu cu cine vor să voteze! Restul, cei care nu știu cu cine să voteze sau nu vor să voteze, reprezintă 82%! Imens. Apoi, 76% zic că lucrurile merg într-o direcție greșită.

Tute tefeliste

Deși nu par lămuriți  nici cu propria lor viață, nici acasă, nici la serviciu – cei care au un loc de muncă, principala chemare a tefelistului este să le spună celor care au muncit și au cusut hainele cu care ei se îmbracă, au făcut pantofii pe care îi încalță sau telefoanele pe care nu le scapă din mîini, cum să trăiască, sau daca să mai trăiască! Doar făcînd o succintă trecere în revistă a mesajelor înlacrimatelor și sensibilelor ființe – tefeliștii – în fața unui protest al simpatizanților PSD, regăsim cele mai crîncene etichetări: țigani, viermi, jeguri, gunoaie, căcați, patibulari, hoți, o întreagă gamă de epitete ce vor să demonstreze că nimeni nu s-a născut egal cu tefelistul, că ceilalți sînt sub-oameni. Pe alocuri, pe Facebook, se fac propuneri pentru a se strînge bani pentru asasinarea lui Tăriceanu, plata pentru niște romi care să îl înjunghie pe Dragnea, uciderea în masă a pesediștilor. Sau uciderea în masă a parlamentarilor. Nu ei. Să vină cineva și să le ucidă adversarii. Ei au niște prafuri de tras pe nas. O bere incertă de consumat. Un flat white.

Nu în ultimul rînd, o bună parte din „vină” aparține si tehnologiei. Datorită tehnologiei tefelistul poate trăi „social” într-o lume virtuală, în care interacționează cu alți marginali social, unde prostia unuia se propagă „viral” către toți ceilalți, unde se pot autoiluziona că lumea e altfel decît cea în care viețuiesc izolați. Tehnologia ar putea să îi ajute. Dar ei pur și simplu nu vor să știe adevărul. Ar putea bunăoară să caute datele oficiale de pe siteuri oficiale ca să își formeze o părere, dar Tapalagă, Guran, Chirilă sau Bot par căi mai facile ca să se „informeze”. Alea sînt „sursele veridice”. Informație gata mestecată și regurgitată. Esența, tati! Nu stăm să gîndim!

Plus de asta, a te informa e futil, și-așa pesediștii fură tot, deci… fatalitate! Mai bine să dăm drumul la un joculeț, mai bine sa ascultăm o așa-zisă muzică sau să ne uităm la filmulețe cretinele, pe care cel puțin credem că le înțelegem… Sau dacă e serial, la ultimul sezon.

De ce ne mirăm atunci că serviciile și-au aruncat privirile în această direcție? Iată o turmă numai bună de transformat în carne de tun! De ce să ne mirăm că tefeliștii emit cele mai extremiste opinii, de la uciderea săracilor, bătrînilor sau blonavilor, la interzicerea reproducerii pentru cei care nu votează corect sau se opun „celor corecți”, adică lor? De ce să ne mirăm că visează naționalizări și confiscarea patrimoniului și banilor firmelor? De ce să ne mirăm că visează la o redistribuire a averii „românești” către cetățeni (aici bănuiesc eu că pesediștii nici n-ar avea voie să primească, ei fiind oricum hoți)? De ce sa ne mirăm că vor să fie conduși de un alt tăietor de frunze la cîini, șomer, Cioloș? De ce să ne mirăm că își denunțăa propriii părinți și cer să li se retragă cele mai elementare drepturi cetățenești?

După cum am mai spus-o și pe Facebook, dacă vă e antipatic Șerban Nicolae, ajunge să o băgați si pe Chichirău în poză. Vi se pare Firea insuportabilă? Băgați-l pe Nicușor în poză făcînd biluțe. Acești aroganți și frustrați de tefeliști l-ar putea transforma și pe ucigașul de Iliescu într-un bătrînel simpatic, rasat și sofisticat.

Iar costurile sînt deja uriașe. Cînd ai o întreagă generație nesocializată, frustrată, care gîndește în dihotomii simple (alb/negru, noi sîntem buni/ăia sînt răi, unii au/alții n-au) și false cauzalități (nu pot munci pentru că Dragnea…), odată cu ieșirea de pe piața muncii a Genrației X (generația mea), cînd această generație de ciudați va începe să parvină și să pună ghearele pe conducere, va fi o jale cumplită.

98 thoughts on “Ce sînt tefeliștii și care sînt costurile pentru România

Add yours

  1. Bravo maestre! O analiza buna, care puncteaza bine si pe larg un soi de portret robot al acestei generatii. Nefericire face ca sunt cum sunt din pricina fracturii societatii, a ruperi legaturilor dintre sistemul de educatie si valorilor transmise in familiile traditionale si a faptului ca anii ’80 au fost cei care ne’au creat ca societatea care suntem azi. Cine a studiat putin acea perioada intelege mult mai usor ce traim azi. 🙂 Pastram legatura! 🙂

    P.S. Fa ceva cu blogul, se misca INFIORATOR si e pacat ca nu multi au rabdare.

    Liked by 3 people

    1. Anii ’80 cu privatiuni mari, dar de acolo prea multe probabil ca n-au retinut ei, in schimb anii de formare au coincis cu primii ani de “libertate”, cu haosul, privatizarile, mineriadele, bataile intre ortodocsi si greco-catolici, Caritas, disponibilizari masive, saracie, cu parintii care erau haituiti si disperati sa faca bani ca sa aiba din ce sa-si tina familia. Iar scoala tocmai intra in declin, reforma dupa reforma. Apare “generatia Pro” cu indulgentele alea excesive, nu stie cit fac 2+2, dar hai sa-i mai dam o sansa, si incepe sa se reverse mizeria cu gaina cu pui vii, babe violate, martieni si ce mai vedeau peste tot la TV. Si rica politica permanenta, greu comprehensibila, Negarea a tot ce era vechi, aruncarea intregii industrii la gunoi. Privind in urma, de astazi, poate se vede mai bine monstruozitatea acelor ani.

      Liked by 1 person

      1. Depinde la ai cui anii ’80 faci referire, ca daca vorbim de aia de pe dincolo, anii ’80 au insemnat in mare parte destrabalare, consum pe datorie, generatia “EU POT”, generatie in care a fost cultivat si crescut pentru prima oara Yuppie, corporatistul de maine! 😉

        La noi a fost generatia de sacrificiu, aia care a prins ce era mai rau. Tefelistii reali insa sunt generatia de la sfarsitul anilor ’80 inceputurile anilor ’90, care au crescut fara a restrictii de nici un fel si care au fost incurajati de familie si societate sa fie “altfel” … crescand fara orizonturi si in plina valtoare a unei societati in deriva.

        Liked by 3 people

  2. Bravo! Frumos articol si documentat, pe puncte. Nu e clar de ce a ajuns sistemul de educatie sa livreze analfabeti functional si “diplomati” chiar “doctori” pe copiute si plagite. As vrea sa mai stiu si parerea dvs. In legatura cu milioanele de cetateni romani de peste 45 de ani care locuiesc in micile orase din tara si nu au cautare pe piata muncii. Despre sutele de mii care supravietuiesc cu un ajutor social sau “pensii de boala” ca si despre manifestantii fara dinti in gura din cauza saraciei care au fost adusi cu autobuzele in capitala fara sa stie clar de ce. Dvs. si alte minti luminate ati vorbit foarte frumos despre efectele unei anumite politici. Dar care ar fi solutia

    Liked by 2 people

    1. Incerc si eu sa dezbat toate astea de ani buni, mai ales ca provin dintr’un oras mic minier, ce a fost distrus de “capitalismul” salbatic al economie balcanice de pe la noi. E greu sa gasesti o solutie. Din punctul meu de vedere, in 10 ani in Romania, populatia urbana se va polariza in marile orase, langa care vor mai supravietui cativa sateliti. In rest, vom avea si noi parte ca alte state de un soi de “desertificare urbana”.

      Liked by 1 person

      1. Iar polarizarea asta exista deja in previziunile Bancii Mondiale, si as baga mina in foc ca s-a si dat o “foaie de parcurs” pentru Romania ca sa se miste in directia dorita. Indiferent de ce coloratura are Guvernul. Pt. ca aici ajungem si la un alt aspect, mai putin discutat: cit de suverana mai e Romania, ce mai poate face si ce nu are voie sa faca de capul ei?

        Liked by 3 people

    2. Nu au cautare pe piata muncii pt. ca piata a luat-o inainte si ei au cam ramas in urma. Si nici solutiile nu sint mereu la indemina. De regula o prima varianta ar fi sa se recalifice sau sa se reorienteze spre ceva ce are cautare pe piata. Multi nu vor sa se recalifice, sperind ca se vor intoarce lucrurile si pregatirea lor, de obicei tehnica, va ajunge din nou sa conteze. Dar orice investitie noua se face, presupune deja utilaje noi etc, De obicei chiar firmele califica. In al doilea rind ar fi relocarea in zone mai dezvoltate. Dar si aici e problematic pentru ca e greu sa-ti lasi in urma orasul si casa, cind nu mai esti chiar tinar si sa iti iei viata de la zero in alta parte. E dificil. Despre cei “fara dinti in gura” care nu stiu ce fac, ma cam indoiesc ca e cazul. Or fi si din aia. In general sint oameni care stiu de ei, nu sint zombie cum spune propaganda. Si multi dintre cei de la miting erau tineri, erau oameni cu meserii, cu familie, cu viitor. Iar altii nu aveau nici o treaba cu PSD-ul. Si sa nu uitam ca au exprimat un vot perfect liber si democratic in baza caruia au fost alesi unii care sa ii reprezinte. Nu e o crima. Asta e optiunea lor, indiferent ca mie sau dvs. ne place sau nu ne place. Sigur ca exista si saraci care traiesc din alocatii sau te miri ce. Am eu un fost coleg de armata din Brasov exact asa. Numai ca e liberal! Lucrurile sint mai nuantate. Cea mai mare problema este lipsa de informare – pe de o parte, si dezinformarea – pe de alta parte. Degeaba exista proiecte guvernamentale de sprijinire a sectorului privat daca lumea nu e interesata. Degeaba plateste Guvernul bani pt. calificare si relocare si prime de instalare daca lumea nu vrea sa se miste sau nu afla despre acestea. Si nu afla pt. ca presa e total aservita serviciilor care prin propaganda constanta de la inceputul primului mandat al lui Basescu dezinformeaza si distorsioneaza adevarul, incercind sa obtina aventaje de natura politica. Ceea ce pot eu recomanda tuturor este sa invete, sa aiba calificare intr-o meserie, sa se informeze, mai ales sa gindeasca. Sa nu se ia dupa unii si altii. Sa mearga la sursa – toata lumea are site, toata lumea da comunicate de presa, orticine le poate intelege. Dupa ce le-a rumegat asa-zisa presa si a distorsionat informatia, e deja mult mai greu. Va dau un exemplu! Cind a aparut Eurostatul cu rezultatele alea nemaipomenite ce dadeau Romania cu cea mai mare crestere economica din UE, Mediafax, Gandul si ProTV au titrat: “Comunistii au distrus toata economia. Nu se mai poate face nimic”. Socant! Multi dintre cei care injura PSD-ul sint convins ca sint oameni de buna credinta, insa extrem de dezinformati. Ca au si aia multele lor metehne, nu trebuie sa va spun. Dar stau si ma intreb din tot ce a facut Nastase, cum naiba nu au gasit procurorii aia vestiti decit niste pitici de gradina adusi din China si niste termopane care si le-a pus la casa? Deci ne miram ca astazi Nastase face misto de Dragnea?

      Liked by 2 people

      1. Eu de prin 1991 mă tot recalific, tot fac cursuri de PC, de design web, am învăţat programare, am făcut şi o facultate, am schimbat o grămadă de locuri de muncă în cele mai diverse domenii şi acum mai am puţin şi fac 50 de ani şi tot nu am o carieră , un loc de muncă stabil şi nu pot spune că mi-am găsit locul în societate. Deci ideea asta că cei trecuţi de 45 de ani nu au căutare pe piaţa muncii pentru ca piaţa a luat-o înainte nu se potriveşte în cazul meu. Iar chestia cu relocarea mi se pare un lucru nociv pentru societatea românească, care este mult diferită de cea americană.

        Like

      2. OK! Am retinut. Si-acu… ce? Sigur ca exista tot felul de situatii, dar exista si un cadru general. E evident ca nu ajungem nicaieri daca luam in discutie cazuri particulare.

        Like

      3. Ceea ce voiam să spun este că motivul pentru care cei trecuţi de 45 de ani sunt refuzaţi la angajare, nu este inadaptarea lor la vremuri, ci o prejudecată a angajatorilor că trebuie să angajeze doar tineri, mai ales în domeniile şi meseriile mai noi, bazate pe accesul la tehnologie informatică.

        Liked by 1 person

  3. Salut!

    Interesanta opinie, avand in vedere ca fac parte din zona aceasta de varsta vizata de postarea ta (21 de ani).
    Mi-ai putea oferi, totusi link-urile de pe site-urile de unde ai gasit acele statistici care se regasesc in articolul tau?
    Nu de alta, dar sufar de un scepticism acut si pana nu vad cu proprii ochi ceva, nu ma pot lasa convins si nici nu pot formula o opinie.

    Plus ca din cate stiu, orice blogger care se respecta si care doreste sa para credibil in fata unui numar cat mai mare de cititori, mentioneaza si sursele din care extrage anumite informatii, prin link-uri directe.

    Multumesc mult si o zi frumoasa iti doresc!

    Like

    1. Andreea Mirica – Revista română de statistică – Higher Education – A Solution To Unemployment? Case Study: Romania
      http://ec.europa.eu/eurostat
      sondajul este al Sociopol
      In rest, nu sint “un blogger care se respecta si care doreste sa para credibil”. Numar mare / mic de cititori – imi e perfect tot aia. Sursele au fost mentionate, nu sint dadaca si nu dau mura in gura nimanui nimic. Unii mai si citim si avem si opinii. Nu vreau sa fac nici prozeliti, nici sa conving pe cineva de adevarul meu. Este o opinie personala. Scepticismul e o chestie buna, datatoare de sperante! Exista o bogata litereatura care se poate consulta pe tema. Si e chiar interesanta.

      Liked by 1 person

  4. si cererea asta a lui “un “tefelist” … sau poate nu?” este tipica.
    de ce ar cauta el sursele? de ce ar face o cercetare?
    mai bine sa ii spuna autorul unde a gasit informatiile, si poate arunca el o privire circumspecta.
    generatie de …

    Like

    1. La 21 de ani, sincer, nici n-ar trebui sa-l intereseze! Ar trebui sa se gindeasca la gagici, la altele. Din punctul meu de vedere poate ramine si sceptic. Dar nu-i rau sa-si cumpere si niste carti din cind in cind.

      Like

      1. Explica ne si noua mai pe indelete – cum suntem noi manipulati. Daca stii sigur inseamna ca ai argumente temeinice

        Like

      2. Făcând referire la modificarea articolului 92, alin. 2 din Codul de procedură penală, Julien Cioloș scrie așa pe Facebook: “Agresorul inculpat poate participa la audierea victimei sale”. E rostogolita in draci astazi pe toate canalele. A inceput ieri pe HotNews si merge azi pe social media. Ia uita-te citi dintre ai tai au muscat-o! Acelasi lucru il spune si Dan Barna: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22516653-dan-barna-usr-ast-romnia-devenit-rai-infractorilor-femeile-violate-trebuie-dea-declara-privindu-ochi-agresori-iar-dac-furi-bani-publici-nu-mai-arestat-preventiv-liber-pleci-costa-rica.htm#.Wyg1oBa5azg.facebook Sigur, uita sa spuna ca modificarile inseamna cu totul si cu totul altceva:
        1 – probele constatate nule pe tot parcursului procesului vor fi eliminate, nu doar cele din etapa inițială, de început, a procesului;
        2 – nu mai pot fi utilizați martori acoperiți, descoperiți, etc de mai multe ori și nici multi-acoperiți;
        3 – nu mai pot fi dispuse condamnări exclusiv în baza unor declarații ale unor denunțători care beneficiază de reduceri de pedepse, ci trebuie aduse și alte probe;
        4 – nu mai poți utiliza mandate de siguranță națională pentru a proba fapte care nu sunt de siguranță națională
        5 – convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală

        Dar sa ne intoarcem la VIOLATORII care…
        E FALS!

        În realitate, în alineatul modificat apare in plus și următorul text, pe care Cioloș/Barna se face că nu îl vede inducându-și publicul în eroare:

        „În cazul în care martorii sau subiecții procesuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului statut de persoană amenințată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală cât și de judecată”.

        Tocmai pentru a se evita situațiile conflictuale existente între părțile vătămate și suspecți sau inculpați, legiuitorul a prevăzut că procurorul sau judecătorul, la cerere, acordă statutul de persoană amenințată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală, cât și în cea de judecată!

        Mai mult, avem în cazul martorilor (și familiilor acestora) și Art. 125 (Martorul amenințat): „În cazul în care există probe sau indicii temeinice că viaţa, integritatea corporală, libertatea, bunurile sau activitatea profesională a martorului ori a unui membru de familie al acestuia ar putea fi puse în pericol ca urmare a datelor pe care le furnizează organelor judiciare sau a declaraţiilor sale, organul judiciar competent acordă acestuia statutul de martor ameninţat şi dispune una ori mai multe dintre măsurile de protecţie prevăzute la art. 126 sau 127, după caz.”.

        De asemenea, articolul 126, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) În cazul aplicării măsurilor de protecţie prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d), declaraţia martorului nu va cuprinde adresa reală sau datele sale de identitate, acestea fiind consemnate într-un registru special la care vor 16 avea acces doar organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa, în condiţii de confidenţialitate.”.

        În plus, trebuie să ținem cont și de Art. 126, alin. 1, lit. d): „audierea martorului fără ca acesta să fie prezent, prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, atunci când celelalte măsuri nu sunt suficiente.”.

        Iată, prin urmare, că atât VICTIMA unei agresiuni sexuale (ca să ne păstrăm strict în interiorul speței invocate de Cioloș), cât și martorii care depun mărturie cu privire la respectiva agresiune SUNT PROTEJAȚI tocmai prin textul legislativ invocat! E fix pe dos!

        Alta!

        https://www.catavencii.ro/petrolul-gazele-si-maruntis-pentru-propaganda/

        Liked by 1 person

  5. Nu sunt din generatia sus mentionata asa ca imi amintesc articole din Scinteia scrise cu acelasi patos si cu aceeasi convingere despre ineptii gindite in laboratorul de propaganda al partidului si semnate de indivizi (nu-i pot numi oameni, sorry) inteligenti dar aserviti puterii. As putea analiza punct cu punct sa arat numeroasele piruete realizate in articol. Titlul original ar fi trebuit sa fie:Divide et impera! O zi (mai) Buna!

    Like

    1. In primul rind si eu imi amintesc de Scinteia si nu cred ca a continut vreodata ceva similar cu opinia mea liber exprimata si rezultata din propriile mele convingeri. Apoi, eu nu fac propaganda. Ca alti 80% din tara asta nu am nici un parti pris. Mi-am exprimart pe blogul meu, o opinie personala legata de o categorie ce nu depaseste 8% in nici un sondaj. Ca unii sint de acord si altii nu, e treaba fiecaruia. E o simpla opinie. Aveti alta opinie, va indemn sa o scrieti si sa o faceti publica. Ce va retine? N-am pe cine sa “divid”, societatea e atomizata in cel mai pur sens al cuvintului. Da, tot aud ca si altii gindesc asa sau au gindit alta data, baiul e ca nimeni nu vine cu nici un argument, ci doar cu acuze. Imi cer unii sa ma justific. Nu am ce sa justific. E opinia mea, bazata pe lecturile mele, pe gindurile mele, asta cred eu si punct. Am voie sa cred ceva? Sau trebuie musai sa fiu de acord cu niste copii care habar n-au de capul lor si de unii care sint anti nu stiu cine? Nu ma intereseaza cine pe cine uraste si cine cu cine se paruieste. E mai clar acum?

      Liked by 2 people

      1. Fara suparare, dar se vede cu ochiul liber ca opinia dvs este colorata politic.
        Poate nu aveti o legatura cu PSD-ul, dar se vede ca subscrieti ideei foarte simpliste ca tinerii din generatia Y sunt prost informati si manipulati de catre servicii.
        Iar in acelasi timp negati ca marea masa de sustinatori PSD care au fost adusi cu autocarele la miting erau, sa zicem frumos, “oameni simpli” care au venit acolo doar pentru ca asa li s-a zis.
        Nu e deloc asa simpla situatia. Sunt oameni prost informati in ambele tabere la fel cum sunt oameni educati si muncitori care se duc la miting-uri din convingere.
        Daca incercati sa transformati povestea intr-una in care tinerii sunt aia rai si batranii sunt aia buni (o dihotomie simpla) cu ce sunteti mai buni decat cei pe care ii blamati?

        Like

      2. 1. tinerii din generatia Y sunt prost informati si manipulati de catre servicii.
        E evident ca asa e. Sint perfect convins de asta. Vad si din puzderia de comentarii stupide care-mi vin. Habar n-au ce-i in capul lor.

        2. marea masa de sustinatori PSD care au fost adusi cu autocarele la miting au venit acolo doar pentru ca asa li s-a zis.
        Sint convins si de asta! A fost un protest organizat de un partid. Demonstram ca apa e uda? Doar ca “marea masa”, erau si oameni care traiesc pe lumea asta si
        care vad cu ochiul liber abuzurile care se fac. Ma intreb insa cit de orbi sa fie ceilalti care nu le vad?

        3. Sunt oameni prost informati in ambele tabere
        E cit se poate de evident! Problema e ca eu nu am scris despre miting ci despre altceva. Nu incerc sa transform nimic 🙂 Nu ai cum sa faci analiza unei intregi generatii vorbind despre fiecare individ in parte, subliniind – uite, Gica e bun, uite, si Fanica e bun! Sigur ca exista o generalizare pt. ca exista situatii general valabile. Cele pe care le-am si aratat. Caracteristicile generatiei sint comune si in Romania si in restul tarilor de pe planeta. Am dezbatut-o si in dunga pe LinkedIn cu oameni care incercau – ca si la noi – si in America si in Anglia etc. – sa angajeze sau sa lucreze cu oameni din Generatia Y. Tineri care vin si trag 2 luni si apoi nu-i mai vezi, si nu din cauza banilor care i se dau, a conditiilor de lucru sau orice tine de job, ci pt. ca ei nu fac fata. Pt. ca au impresia ca ar trebui sa fie pus director din prima zi. Dar asta nu inseamna ca “ii blamez”. Nici despre ceilalti nu as putea vreodata afirma ca sint nemaipomeniti doar pe criteriu de virsta.
        Nu toata lumea face parte din cele 2 tabere – PSD – TFL – si participa la o paruiala fara sens intre cei care reprezinta 40% vs. 8%. Mie personal mi-e deja extrem de clar cine cistiga si cine pierde.

        Liked by 1 person

      3. Aveti dreptate in mare masura dar nu puneti punctul pe i, cine a desfiintat scolile profesionale, cine a bagat pe toti netotii in licee si facultati apoi le-a dat doctorate pe banda rulanta. Ca sa nu ne mai miram de ce avem analfabeti functionali daca -i avem in ministere si parlament.

        Like

    2. Nici eu… si citeam Scinteia ca era la indemana: era bine sa stii ce te asteapta…
      Articolul de fata nu are nici un “patos” ci luciditate si prezinta FAPTE, nu constructii ideologice, fie si “de laborator”.
      Chiar te rog, scrie pe puncte ce crezi (ca stii) – abia astept sa vad!… sint curios cum se degradeaza nu doar perceptia ci si discernamantul, cu varsta.

      Nu articolul “divide” – dimpotriva, arata starea si cauzele.
      Poate tefeleii – cei carora joava pe calculator nu le-a oprit dezvoltarea creierului – vor mai avea vreo sclipire de curiozitate, un moment de iesire din bezna mintii.

      Like

  6. Foarte frumos modul in care se vorbeste la noi , pacatul este ca unori pierd vremea sa citesc aceleasi lucruri pe care le vorbim de o perioada lunga de timp si sunt efectiv satul de aceasta nevoie de raspunsuri , de aceasta nevoie de non-actiune, tot ce pot sa zic este, nici nu mai stim cine este cel spalat pe creier, cel crescut intr-un mod in care totul i se cuvine si primeste premii si pentru ultimul loc cum sunt milenialii ( cred ca ar trebuii sa fac si eu parte din acea categorie dar asta este o dezbatere mai lunga) sau cei care au luptat pentru orice beneficiu fie el cat de minuscul si au ascultat de liderii lumii pentru ca “asa este pentru ca apare la televizor, sau in ziar, sau a fost spus de marile minti sau scrie in aceasta carte de istorie ” abea astept 10 august cand vor veni si cei care au ajuns non-romani si se mandresc cu noul brand Diaspora , sa tipe si ei tot la luminile alea stinse din Piata Victoriei , unde nici macar nu ii aude cineva , apoi sa mearga cu noua distractie a secolului asta “sa vezi cat beau in seara asta”, dupa cum Statele Unite ale Americii au reusit, si Romania a reusit sa devina efectiv un documentar, foarte frumos de privit

    Like

  7. Domnule, sa dai in TFL ca ” Sint atit de prosti (in cel mai pur sens al cuvintului) incit opereaza cu “adevaruri” de genul:..” ca apoi sa spui “tinerii din generatia Y sunt prost informati si manipulati de catre servicii.
    E evident ca asa e. Sint perfect convins de asta. Vad si din puzderia de comentarii stupide care-mi vin. Habar n-au ce-i in capul lor.”.
    E cinic sa spui despre unii ca sunt indoctrinati si ca nu gandesc cu propriul cap ca apoi sa faci tu insuti lucrul de care te vaiti. E si trist! Asta pentru ca va autocaracterizati ca cap limpede.
    Mai am o remarca – din tot cercul meu de prieteni la 40 de ani, succes au avut urmatorii – avocatii (unul are chiar propria casa de avocatura), farmacistii, hotii din tigareta 2 (parintii au furat cam 4 milioane de dolari pentru copii, eu vorbesc de copii care au fost la primire, machedoni), turcul care e acum la NASA research despre aplicarea genomului uman si rezultatele calatoriei spatiale asupra acestuia, terminat Automatica Buc la fel ca mine, secretarul de stat PNL care a bagat mana adanc la imobiliare, directorul economic ING Romania, trader-ul din imobiliare ce are propria echipa; dupa cum observi, niciunul nu a pornit ceva privat, ar fi fost idioti sa o faca. Exceptia este poate cu avocatul, dar parca vad ca se retrage in 10-15 ani. Trebuie sa-ti lipseasca o doaga sa pornesti afaceri in Romania, sa vina PSD-ul peste tine sa le dai 60 la suta din proiect (din proiect, nu din profit) – patit asta la firma tatalui in 92, a zis pas.

    Like

    1. Legat de prima parte, nu prea inteleg. Fac eu… ce? Trist sau nu. Ce e cinic? Ca observ? Da, sint incredibil de prosti! Poate ca unii sint buni la matematica, dar in rest sint prosti gramada! Si da, sint crincen manipulati. Tot ce zboara se maninca! Isi inchipuie ca inteleg chestiuni de drept. Habar nu au despre ce vorbesc! Nici macar nu-si pun intrebarea de ce naiba stau unii 5 ani in facultate si apoi stau sa se specializeze si sa dea examene, cind uite ce simplu e totul, a zis X, deci e asa. Aia-s hoti. A zis Y, deci aialalti sint ciuma.
      Legat de a doua parte, imi dati niste exemple de reusita, pe care Dvs. le considerati ca fiind ca atare. Eu stiu, NASA, avocatura. Vedeti, in rest, nu cred ca putem cadea de acord. Eu am firma si ma lupt luna de luna sa dau salarii, sa platesc impozite, nu dau toata lista, si e uneori incredibil de greu, au fost perioade ca imi veneau controale pe cap si 40 pe an (din 52 de saptamini), unii comunicau niste amenzi rinjind din usa etc. Nu mai zid de primaria pedelista. Ca atare, ma numar printre idioti 🙂 Dar, multumita idioteniei mele, exista niste oameni care au din ce trai, luna de luna, incepind cu vinzatoarea, trecind pe la partea de creatie, de executare si terminind cu contabila. Si nu salar minim pe economie, ca nu i-as mai avea demult. Iar de pe urma “idioteniei”, prin banii platiti la stat pot merge la scoala tefelistii ca sa isi bata joc de ea. Am fost la sedinte cu parintii si te cuprinde disperarea cind auzi ce auzi acolo. Cred, totusi, ca e mai de succes decit sa stau si sa spun ca nu se poate lucra “pentru ca Dragnea”. Se poate lucra. Si ma consider destul de fericit, chiar daca nu prestez la NASA, Si nu cred ca m-a vazut cineva vreodata furind. Am facut si bani, am si calatorit, si in general niciodata nu am dat vina pe altii pt. propriile mele esecuri. Revenind la tefelisti, intrebati ORICE angajator si va va spune ca sint un cosmar. Ca vin, sint zero barat ca si pregatire, au 3 masterate stupide, eu stiu – relatii internationale, turism si psihologie – nu au lucrat o ora in viata lor, au 30+ ani, stau cu parintii sau parintii le platesc chiria etc. Ii instruiesti, cheltuiesti o gramada de bani ca sa ii aduci pe linia de plutire, stau 2 luni (cam asta e media) si se duc sa mai faca un master la geografie zicind ca “in aceasta etapa a vietii” nu cred ca e momentul sa munceasca, ca e mai bine daca “mai pun o caramida” la studii, ca au reconsiderat si ar vrea sa faca ceva mai de impact sau alte ineptii. Nu-i de acord mamica, dupa cum zicea ultima care a plecat, Nici n-a muncit, te-a si tinut in loc, ai si platit o gramada de bani pe cursuri si i se rupe. Exact acelasi lucru imi spun toti, dar absolut toti cei pe care ii cunosc si au firme. Dar la fel imi spun si cei din Universitate. Fosti colegi sau colaboratori.
      In fine, imi tot spuneti ca “vine PSD-ul peste tine”. Cum credeti ca a fost pe vremea PDL-ului? Liberalii de azi? Aveti impresia ca a fost cumva mai in regula? Dar pe vremea lui Ciolos? Hai sa nu ne mintim singuri! Chiar daca tara duduie de “specialisti” in macroeconomie.

      Liked by 2 people

    2. Da’ sa muncesti pentru un castig de “sustinere” fara sa mori de “iubire de arginti” nu se poate?
      Unde se termina fuga asta dupa inavutire? Nicaieri, niciodata.
      Asta este iudaizarea “lumii” – sufletu’, PA si la gara!…. banu’ conteaza!
      De aici se trag concluzii ca ale dumitale.

      Like

  8. Interesant articolul, in mare tind sa va dau dreptate. Marele pacat este ca suprapuneti notiunea de “millenials” – fenomen vizibil la nivel global, cu caracteristicile enumerate – individualism, “entitlement”, gratificare instantanee (alt calc lingvistic), superficialitate, lipsa de empatie/comunicare – cu acel concept de “tefelisti”, denumire peiorativa atribuita participantilor la protestele anti-psd. Mare parte din acestia sunt oameni cu joburi serioase, profesionisti, programatori it, care muncesc si creeaza valoare. Intr-adevar, extrem de putini au notiuni juridice de baza, iar din cauza acestui analfabetism juridic pot cadea in derizoriu si pot fi combatuti extrem de usor. Jurist de profesie fiind, am in plan initierea unui blog/canal de youtube in care sa explic notiuni de baza, precum puterile statului, proces legislativ, legea bugetului, transparenta legislativa,etc. Bineinteles, e cu citit, presupune efort, timp…dar cred ca ar fi interesant. Cat despre asistatii sociali, astept un articol la fel de riguros si despre generatia intre 40- 80 ani, mediu rural/comunal, fosti lucratori in agricultura/industrie falimentata, actuali clienti fideli de birturi, insa votanti fideli ca urmare a directivelor primarului datator de ajutor social. Si astia sunt un fenomen destul de raspandit si daunator. Poate chiar mai ceva decat tinrrii zapaciti si intretinuti de parinti. Toate cele bune!

    Liked by 2 people

    1. Un exemplu mai bun decit cel de la Cluj nici n-as putea da! Primarul s-a decis sa plateasca CHIRIA pt. 500 de familii “fara venituri”, se subintelege ca si cheltuielile lunare, mai punem indemnizati, ajutoare de… si iata cum am facut rost si de bani pt. un amic dezvoltator imobiliar si am pus gheara si pe cca. 2-3.000 de votanti. Daca asta se intimpla la Cluj, e la mintea cocosului ca la tara e si mai si.

      Liked by 2 people

  9. Dragul meu domn..stiti lucrurile nu sunt niciodata in alb si negru si nicodata polarizate in noi buni ei rai..eu fac parte exact din generatia asta avuta in vedere de articol-am 22 de ani( care articol contine cateva contradictii pe care le voi explic pe parcurs) e corect multi din generatia mea,duc o crasa lipsa de valori de ambitii de aspiratii..lipseste in ochi multora asta ca sanu zic ca este un simptom generalizat ,lipseste ceva ce generatiaprecedenta avea dinplin,abitia puterii, a bogatiei a prosprietatii, foamea de libertate dorinta de dezrobire de intimitate contestarea autoritaii securistice ura fata de puterea straina care dirijeaza destinele natiunii..Generatia mea nu isi iubeste radacinile nu isi iubeste tara nu simte romaneste nu are constiinta neamului si cel mai important nu are SIMT IDENTITAR( tragic asa este) neomarxsimul cultural globalismul cultura corporatista tezele stangist internationaliste sprijinite de avantul neoliberal al corporatiilor au ciuntit au mutilat sufletele unei intregi generatii dragostea de tara si neam a fost incet dar sigur inlocuita cu cultura corporatista cu atasamentul fata de vataful strain pana la alinare si dispretuirea chiar celor mai intime resorturi ale persoanei-FAMILIA,

    Cu toate asta suntem si cativa patrioti suntem si cativa oameni care stiu carte care isi doresc libertate care vor sa prospere care vor sa fie proprietari si stapani in tara lor,crede-ma ca imi creste inima de cate ori vad un roman bogat sau o firma romaneasca prospera si care are forta sa concureze cu multinationalele,suntem si cativa care inteleg drept( eu sunt student la drept si am fost printre cei din facultate ce l-au sustinut pe domnul Toader si modificarile codurilor penale si ale legilor 300 si 304 am incercat cu argumente stiitifice sa le explic tutoror colegilor care erau anti-toader de ce nu au dreptate,cum functioneaza propaganda cum functioneaza manipularea si de ce o buna parte dintre ei sunt doar masa de manevra utila unor interese care paradoxal le sunt totatl potrivnice in orice dezbatere am avut sansa sa particip m-am ridicat ferm cu argumnete spre exemplu impotriva legilor big brother,am incercat sa-i conving pe multi sa se informeze sa citeasca ei cu ochii lor legile sa invete si sa isi formeze propriile parei nu harneala livrata de baietii cu epoleti pe sub sacou. le-am explicat si povestit despre abuzurile din Romania despre pierderea suveranitatii ROMANIEI Despre distrugerea capitalului romanesc ca scop al asa-zisei lupte anticoruptie.
    Totusi dumneavoastra faceti apologia muncii a angajatului alienat si umil la patron ( desi vorbiti despre lipsa de perspective a generatiei mele ) ii indemnati totusi sa mearga sa se angajeze umili si sa isi murdareasca mainile in fabrici ,nu-i indemnati sa devina capitalisti sa isi doreasca libertate prosperitate bogatie ( valorile care duc natiunile inainte) nu- invatati ca decat director sau mare manager la multinationala e de preferat mic patron la chisc,eu persona mi–am jurat ca nu voi munci niciodata la in afara de mine,atentie nu ma feresc de munca dimpotriva o sa muncesc si 20 de ore pe zi la mine pentru mine si pentru a creste si a acumula..Invatatii sa munceasca de 3 ori mai mult dar la ei pentru ei pentru firemele lor invatatii despre faptul ca ca viata inseamna MULT MAI MULT DECAT SALARIUL PRIMIT DE LA MULTINATIONALA INVATATII CA CA MUNCA ANGAJATA UCIDE DESCURCAREALA UCIDE SIMTUL BANULUI, UCIDE SIMTURILE SOCIALE CASTREAZA BARBATUL ,Il LIMITEZA SI-L LASA FARA AMBITIE SI CURAJ, IL TRANSFORMA INTR-UN ANIMAL DOCIL SIMPLU CONTROLABIL CARE ASTEAPTA CUMINTE LEAFA PE CARD DE LA STAPAN.
    VAD LA DUMNEAVOASTRA EXACT CE ACUZATI LA ACEASTA GENERATIE..SI STITI CE ESTE CEL MAI TRIST NIMENI NU SE GANDESTE LA EI,SI EI TFL-ISTII SUNT TOT ROMANI SI EI POARTA SANGE ROMANESC NU TREBUIE SA-I PIERDEM DATI-LE O LUPTA DATI-LE O CAUZA UN SCOP DESCHIDETI-LE OCHII.
    Cu RESPECT

    Like

    1. Esti sigur ca exprimi si in scris ceea ce pare ca vrei sa spui?
      Un nationalist isi cunoaste limba neamului – vorbit dar scris, de vreo doua sute de any si mai bine…
      Insiruirea de cuvinte sugereaza fara sa afirme, nu se stie unde termini cate o idee…
      Cum crezi ca te faci inteles daca nu poti sa te exprimi?
      Eu te-as trimite sa inveti limba romana mai intai.

      Like

  10. Domne Ești Fabulos, Ăi Cuprins totul Absolut totul.. eu am o completare, “abea aștept momentul în care acești Cimpanzei vor fi nevoiți să se angajeze între ei” 👍

    Like

  11. Fiica mea – 28 de ani – nu e nici din avion asa cum opinati dvs.
    Incadrarea unei generatii intregi intr-o categorie atat de larga mi se pare a fi nelalocul ei…
    Am si colegi de serviciu care sunt departe de ceea ce descrieti aici.
    Aveti copii?
    Traiti intr-un mediu cu personae tinere?
    Reality check, please! Copiii acestei perioade sunt niste luptatori pusi mereu sa ia deciziile care li se potrivesc avand la dispozitie un noian de posibilitati. Asta uneori oboseste…
    Generatia mea a fost rareori pusa de societate sa aleaga – pentru ca nu avea ce…
    Eu am incredere in capacitatile lor, in abilitatile lor deosebite .
    Trebuie incurajati, sprijiniti dar mai ales iubiti, si nu “etichetati” pornind de la niste “modele occidentale.
    Parerea mea :)!

    Like

    1. Aici se vorbea despre un caz general. Nu e nelalocul ei sa studiezi o intreaga generatie, s-au scris si carti, nu intotdeauna exceptiile conteaza, mai sint cazuri cind cadrul general este important. Sigur ca daca vom cobori la un nivel particular vom gasi puzderie de alte exemple. Din pacate, exista si exemple (imens de multe) in sensul pe care il arat. Sint “luptatori” care vor ca lumea sa se dea la o parte pt. ca au venit ei si sa li se cedeze totul. Iar ceilalti “sa moara”. Sa dispara. Ei sa mosteneasca, sau sa ocupe pur si simplu pozitiile lasate libere. Cu care sa nu faca nimic. Nu cu noianul de posibilitati au ei treaba, ci mai curind ca aleg o singura posibilitate: minima rezistenta. “Incurajari” primesc destule, exista programe pt. insertia lor sociala, firmele se straduiesc din rasputeri sa se adapteze la ifosele lor, la faptul ca nu au chef sa respecte un orar (multi nici nu vor sa auda de norma intreaga la angajare), ca nu sint dispusi sa faca nuici un efort, ca nu poti conta pe ei pe termen mediu sau lung. E o generatie extrem de dificila. Nu stiu care sint abilitatile lor deosebite. Deciziile care li se potrivesc lor nu sint intotdeauna deciziile care se potrivcesc si celorlalti. Ori aici, generatia asta are o mare inabilitate de a se uita si catre ceilalti. De a-si armoniza dorintele cu realitatea si cu posibilitatile.

      Liked by 1 person

    2. @Eloise: niciodata dar NICIODATA un parinte nu va avea obiectivitatea necesara sau puterea psihica sa recunoasca deficientele/defectele/carentele copilului sau (cel putin nu in totalitate). Instinctul matern sau patern nu va permite asta, am vazut nenumarate exemple pe aceasta tema. Poate fiica dumneavoastra de 28 de ani este diferita fata de ce scrie in articol, nu am motive sa cred ca este dar nici nu am motiv sa cred ca nu este. In alta ordine de idei eu am 32 de ani si lucrez intr-o firma in care s-au angajat zeci daca nu sute de tineri pana in 25 de ani in ultimii 2-3 ani. Credeti-ma ca cel putin 80% din trasaturile enuntate de autor NU sunt fabulatii. “Copiii acestei perioade sunt niste luptatori pusi mereu sa ia deciziile care li se potrivesc avand la dispozitie un noian de posibilitati. ” Asta e o gogoasa imensa, o distorsiune a realitatii cauzate de instinctul matern extins asupra colegilor de varsta apropiata de cea a fiicei dumneavoastra. Lucrez mult cu nemtii si pot spune cu mana pe inima ca este o diferenta de la cer la pamant intre majoritatea tinerilor de 20…25 de ani din Germania si cei din Romania. Spun majoritatea pentru ca flagelul narcisismului si a #resist-ului incepe usor usor sa-si faca loc si la nemti dar nu este la fel de pronuntat. Din pacate cei apropiati de varsta de 20 de ani au un mare deficit de atentie, este incredibil de greu sa se concentreze asupra unui subiect mai mult de 15 minute, nu am simtul lucrului bine facut, sunt incredibil de superficiali, au un sentiment de superioritate absolut infect si au mari probleme de narcisism. Nu spun ca absolut toti sunt asa, am colegi de 24 de ani cu care ma inteleg foarte bine si caer lucreaza foarte bine dar din pacate aceia sunt exceptia care confirma regula. Si apropo respectivii colegi nu prea au timp sa iasa la proteste, fie au mult de lucru fie mai au cate ceva de facut prin casa luata cu Prima Casa fie au copii. Sanatate si numai bine.

      Like

      1. Nu-i destul sa evidentiezi tarele unei categorii de tineri pentru a cuprinde intregul tablou al situatiei lor. Nu ei au format la modul preponderent lumea in care traim si nici nu sunt modelatorii ei. Daca tot va referiti la neajunsurile lor, ei sunt niste victime, niste copii care au crescut in lumea pe care le-a oferit-o o generatie de adulti. Sunt asa cum i-am crescut, in lumea pe care le-am lasat-o mostenire, pentru ca la randul nostru ne-am lasat manipulati, prostiti, calcati in picioare, pentru ca am fot slabi, inerti si lipsiti coloana vertebrala, de reactie si de discernamant, de unitate etc. Au crescut asa pentru ca n-am fost in stare sa le transmitem niste valori, poate pentru ca nu le-am mai avut, poate pentru ce am lasat pe altii sa ni le distruga s.a.m.d…Ei sunt o reflexie a generatiei care i-a adus pe lume, sunt rodul nostru, ne reprezinta. Sa acuzi tineri nu-i destul, hai sa ne vedem si pe noi ca sa intelegem cu adevarat ce se petrece.

        Like

      2. Foarte buna observatia! Din pacate si asta e doar partiala. Generatia parintilor este o generatie care a tras la jug, in cele mai multe din cazurile de pe la noi, tocmai ca sa ii poata oferi copilului ceea ce generatia precedenta nu a avut. In general, lucruri de ordin material: casa, masina, TV, haine, mincare, sucuri etc. Problema cu copiii – generatia in chestiune – este ca nu se formeaza doar acasa. Au si colegi. O foarte mare parte au inceput sa isi aleaga false modele de pseudo-reusita in viata. Ei au inteles ca parintii lor trudeau ca sa elimine niste lipsuri materiale, ceea ce au categorisit ca fiind ceva negativ, nu-i asa, chiar ei fiind “victimele” lipsei parintilor – prea ocupati. Marea “victorie” a insemnat pt. multi de ex. un job mai bine platit pt. ceva munca neesentiala intr-o corporatie, cu o specializare ingusta, de nisa. Cind corporatia nu va mai avea nevoie de “tinarul frumos si liber”, ii va da un sut in dos. Iar partea cu adevarat didactica abia atunci va incepe: cind va constata ca habar nu are de nimic, e adevarat ca statul i-a dat manuale si scoala, e adevarat ca parintii i-au zis sa invete, dar el a fost mai destept si a stiut mai bine. Deci undeva pe la 40 de ani, va constata ca pina ce el si-a vazut de treaba, job-casa-mall, lucrurile au cam evoluat si lui nu i-a spus nimeni ca trebuie sa tina pasul, si va constata ca nu lumea se invirte in jurul lui, ci el va trebui cumva sa se integreze, aspect care pina atunci nu avea cum sa il preocupe. Generatia asta nu vrea sa se integreze, vrea sa viseze cai verzi pe pereti intr-o superba ignoranta. Dar toate au si un pret. Cit de victime sint, greu de spus! Au fost mai putin victime cei care s-au intors de la razboi, si-au cladit cu miinile lor casa, au taiat lemne, au invatat si au ajuns ceva? Au fost mai putin victime cei care au crescut stind la cozi pe vremea lui Ceausescu, rabdind frig, intuneric si umilinte, dar au invatat si au ajuns oameni?

        Like

    3. Am si eu pe langa mine tineret din asta – da’ muncesc.
      Si cand mi-au plecat de-acasa au plecat PE PICIOARELE LOR.
      Daca te ocupi de educatia lor acas, mai e o sansa.
      Multu parinti si-au facut copiii ZEI si-i slugaresc si-si pervertesc mintea fiindca atata optiune si-au oferit pentru eternitate, un singur “bilet” de drum, copilul-Zeu.
      … de ce doar un copil? de ce numai doi?…
      De cand a dat boala “feminismului” in omenire s-au dezvoltat distractiile si omul “in cinste fiind, s-a alturat dobitoacelor!”

      Sintem de generatie foarte apropiata (daca am facut copii pe la vreo 25 de ani …): am avuit de unde alege, nu sint de acord cu ce spui.
      Intre adevar si minciuna, intre bine si rau, intre frumos sim urat, intre cinste si ne-cinsrte, intre demnitate si josnicie…
      Faptul ca Adevarul este unul si minciuna se prezinta in nenumarate forme nu inseamna ca generatiei mele societatea nu-i oferea optiunea alegerii. A alege nu presupune sa ai un magazin cu 10 articole DE ACELASI FEL ci minimum doua dar fundamental distincte. adica diferite.
      ….
      Ei se eticheteaza … preluind manifestarile occidentale de pe ‘net – de ce ii contraziceti?

      Like

  12. Cu pesediștii ca cu pesediștii, dar cu tefeliștii ăștia, problema care se pune este pe cât de simplă, pe atât de gravă: cum au ajuns sute de mii de tineri din toată țara, să protesteze în slujba…Securității?! Ca și-n slujba Sistemului pus la punct de contrabandistul securist ceaușist Băsescu. Punct.

    Like

  13. 100% adevar. parca as fi citit gandurile mele. ma bucur ca in spatiul public-virtual apar articole de acest gen. in tara asta ajunge sa iti fie teama sa spui ca ai o viziune de stanga. esti naspa….doar ei sunt cool. un BUG…batranel urat si gras

    Like

  14. E incredibil cum aleg unii sa considere ca o exceptie, pe care o cunosc ei, anuleaza tot rationanentul, anuleaza o evaluare generala a unei generatii sau a unei colectivitati. Acu´ceva vreme, cand copilul unor prieteni (grabiti) termina liceul, imi povesteau ca, din elevul studios din primii ani, ajunsese sa se resemneze, sa considere ca nu valoarea il va face sa reuseasca in viata ci relatiile, pilele, spagile.. Cu groaza imi spuneau ca, mai dureroasa decat reactia baiatului, era constatarea ca TOTI colegii lui gandeau la fel. Cel putin toti cei care contau, la varsta aia nimeni nu vrea sa se identifice cu singurul soarece de biblioteca din clasa. Tin minte ca am facut remarca la acea vreme, sa ne fereasca D-zeu de momentul in care aceasta generatie va infiltra pe orizontal societatea. Copilul si colegii, au terminat intre timp facultati , fara nicio sfortare, fara nicio modificare majora a mentalitatii. Cititind acum articolul, oarecum excentric (eu) evolutiilor actuale, imi dau seama ca acel moment a sosit..

    Like

    1. stimate domn da-mi voie sa iti zic ca sunteti total rupt de realitatea lumii in care traim,soarecele de biblioteca ramane un nimeni nevrotic si frustrat,sarac infometat fara descurcareala fara smecherie( peste tot in lume nu doar aici) fara simtul descuracarelii fara ambitie curaj fara relatii-Business-ul in sine este o plasa imensa de contacte relatii cunostinte bazate pe incredere onestitate dar si interese si credeti-ma am vazut si facut cu ochii mei business( am avut sansa si curajul ) fara simturi sociale ascutite fara mirosul banului fara mobilitate sociala fara capacitatea de a mima de a dismula si de a parvenii soarecele de biblioteca ramane un nimeni ahh daca ai si carte stii si meserie si esti si descurcarte si smecheras atunci da si cu un pic de orientare ambitie si tupeu ajungi departe SUBLINIEZ CARTEA FARA DESCURCAREALA NU INSEAMNA MARE LUCRU SI ESTE SI INVERS VALABIL FARA STIINTA FARA SCOALA FACUTA PE BUNE FARA STIINTA DE MESERIE SI COMPENTENTA CHIAR SI DESCURCARET SI AMBITIOS ,RAMAI UN SIMPLU GOLAN DE CARTIER UN COMBINATOR DE MANA A 4 -a ,NU INTRII IN LIG MARE..TOTI MARII OAMENI DE AFACERI ROMANI ,CATARAMA,VOICULESCU FRATII PAVALA DASCALU ETC AU FOST BAIETI SI FOARTE DESCURARETI SMECHERI,COMBINATORI GOLANI CAND TREBUIA CURAJOSI SI MAI PRESUS DE TOATE EXTREM DE BINE CALITI SI GREU DE PACALIT si FOARTE INTELGENTI, OMUL DE SUCCES ESTE O COMBINATIE DE GOLAN CU BIBLIOTECAR

      Like

      1. Prietene, m-am chinuit sa-ti citesc textul, pentru ca ai cursivitatea lui Dan Diaconescu, dar nu inteleg ce anume contesti in postarea mea, termenul de soarece de biblioteca??? Nu-mi apartine, era apelativul folosit de elevi, cand vorbeau despre singurul coleg care mai trecea pe la scoala. Mesajul meu era cu totul altul, oarecum convergent cu cel al articolului…Recomandare prieteneasca:citeste, gandeste, sintetizeaza!!! LESS IS MORE! Succes!

        Like

      2. TInere Domn,
        Cunoasterea poate fi imbogatita de pe ‘net dar INVATAREA se dobandeste prin disciplina studierii sitematice – bibioteca este tezaurul fizic de informatie, palpabil.
        Munca de documentare – cititul in biblioteca nu se compara cu amuzamentul digital.
        Bisbitz-ul pe care-l lauzi dandu-i trasaturi morale este o frauda sociala, iudaism economic.
        Fuga dupa profit desfide utilitatea, necesitatea.
        De asta mereu lipsesc “pregatirile” cand cade o napasta peste societate – inundatii, zapada, cutremore, molime…. ca exista refuli financiare, bughetare si nu grija fata de om.

        Esti tanar, se vede ca nu-ti place cartea, dupa cum scrii…. dar este placut sa te vad straduindu-te sa participi la o dezbatere, ca un om mare!

        Like

  15. :)) propagandă cât China și Rusia împreună cu Cuba și Correa de Nord la un loc. Hai strigă tare: psd – CIUMA ROȘIE !! Te ține sau nu-ți mai iei bănuții ? :))))

    Like

    1. N-ai ghicit asta! Doar niste loseri isi imagineaza ca oameni ca mine pot fi cumparati. Ca as avea constiinta de vinzare asa cum o aveti voi, astia de sprijiniti securistii. De ce nu incercati voi sa ma cumparati? Cu banii furati de Mucusor sau din banii furati de Iohannis pe casele alea obtinute prin fals si uz de fals, sau din banii lui Ciolos si ai securistilor lui. De ce nu incercati sa scoateti niste bani, sa vedem daca scriu despre ei ceva de bine vreodata sau nu? Prostia voastra nu are leac!

      PSD? Intotdeauna mi-au fost uriti, cretinule. Sint din cei care au stat in calea gloantelor in decembrtie ’89 pt. ca un criminal ca Iliescu sa isi poata justifica “revolutia”. Mi-au murit prieteni. Iar voi va bateti joc de memoria lor, la Cluj, cu pizdele voastre infecte pe monumentul dedicat lui Luci Martis si Calin Nemes. Sinteti jeguri securiste infecte! Noi am luptat impotriva Securtistilor pe care ii lingeti voi in cur.

      Liked by 1 person

  16. Sunt unul din acesti “tefelisti”, desi nu am auzit de acest termen in 24 de ani de cand sunt in aceasta tara. Desi sunt de acord cu unele lucruri spuse de dumneavoastra, marea majoritate a lucrurilor nu sunt asa (eu nu cred ca aveti suficient contact cu aceasta generatie incat sa va faceti o parere obiectiva despre ea). Desi fac parte din sectorul privilegiat al acestii generatii pentru ca lucrez in IT, am plecat dintr-un sat in care nici la momentul actual nu poti sa vorbesti la telefon daca esti in casa (ca sa nu mai vorbim de internet sau lucruri mai avansate), deci tind sa cred ca am niste opinii obiective.
    1. In general suntem narcisisti, dar nimeni nu ne-a pregatit pentru exploatarea psihologica facuta de retelele de socializare, motiv pentru care am ajuns asa. Suntem nefericiti si egoisti pentru ca marea majoritate nu isi permite sa plateasca o chirie, nu vorbim de faptul ca nu viseaza niciodata la casa lor. Uram politicienii pentru ca majoritatea dintre ei sunt motivul pentru care noi suntem in starea aceasta: tehnologia ne-a aratat ce se intampla in jurul nostru si ne demonstreaza ca se poate mai bine, dar totusi nu se intampla nimic. Nu suntem de parere ca “nu am primit destul”, ci suntem de parere ca trebuiau sa se intample mai multe. Noi suntem cei care vedem ce viata duci in Romania daca traiesti dupa valorile comuniste, ce viata duc copiii celor care implementeaza aceste valori, asa ca nu ne puteti reprosa noua despre niste “valori ciudate”. Nu puteti sa spuneti ca avem valori de stanga si sa ne faceti egoisti in acelasi paragraf, desi as spune ca noi suntem apolitici. Noua nu ne place clasa politica actuala (indiferent de culoarea politica), nu ne plac ideile dupa care aceasta functioneaza, schimbati asta si ati rezolvat problema. Si inca o chestie, corectitudinea politica incepe sa fie dusa la extrem, dar sa luati niste concluzii de la americani si sa ni le atribuiti noua e si mai extrem (America e cu 20 de ani in fata noastra la tot, nu doar tehnologic; desi generatiile de dupa 2010 vor ajunge asa daca nu facem nimic pentru ele).
    2. Sistemul educational e praf si oare cine e de vina? Aaa, oamenii din generatia dumneavostra sunt cei care ne invata, ne conduc asa ca nu dati vina pe noi. Noi ajungem sa chestionam lucrurile pe care le citim si nu credem in zvonuri, lucrul pe care multa lume nu il face. Cateva dintre ineptiile noastre dupa cum le considerati dumneavoastra: Kovesi nu e singura care poate lupta cu coruptii dar e singura care a facut-o (chiar daca a facut si abuzuri, ajungem sa ne multumim asa), lumea chiar e spalata pe creier de antena 3(desi e o problema in general al televiziunii si al presei pentru ca pot spune si scrie ce vor – va las pe dumneavoastra sa ghiciti cine e iar vinovat aici). Dintre restul, o parte sunt chestii gresite (dar nu intentionat in mod special), iar restul chiar sunt aberatii pe care nu stiu de unde le-ati scos. Dupa cum ati spus, aceste lucruri sunt rodul unor decenii de reforme esuate facute de generatiile de dinaintea noastra. Nu suntem o generatie excelenta, dar pe noi ne puteti judeca numai dupa ce vom ajunge sa formam niste oameni, uitati-va la generatia dumneavoastra care ne-a invatat totul, de la carte, pana la spaga.
    3. Daca noi suntem adevaratii asistati sociali ai tarii inseamna ca ati uitat de cei care stau in paruri, asta e tot ce am de zis legat de ideea asta. Nu noi suntem cei care au scos scolile profesionale din educatie pentru ca am vrut sa facem pe toata lumea doctori si avocati, voi ati facut-o. Lumea se inscrie la facultate pentru ca nu are alta solutie!
    4. Iar gresiti comparandu-ne cu americanii de varsta noastra, nu cred ca mai e nevoie sa aduc acelasi argument din nou. Suntem empatici si cea mai prietenoasa generatie dintre toate ale Romaniei, nu stiu de unde ati scos aberatia aia. Daca noi suntem “generatia pierduta”, atunci ar trebui sa va asumati vina(in Japonia, greseala unui copil e considerata a parintelui, la fel si in armata: Sun Tzu zicea ca ofiterii sunt de vina daca soldatii nu respecta ordinele).
    5. O serie de adevaruri triste, dar asta e Romania in care am crescut si am primit-o mostenire de la strabuni. Ati spus ca nu facem nimic si ca vrem sa fim “patroni”. Poate avem idei bune, dar la cate hartii si cerinte are statul de la noi, nu e de mirare ca nimeni nu vrea sa incerece in acest domeniu (de asta nu vom avea in Romania niciodata firme care sa se poata compara cu cele din state). Noi nu uram doar PSD-ul, noi ii uram pe toti pentru ca sunt ce e mai rau in societatea curenta, PSD-ul se intampla sa fie cei care fac cele mai mari prostii si au parte de cea mai mare atentie; mutati PNL-ul sau USR-ul in loc lor si va promit ca vor fi tratati mult mai rau.
    6. Marea majoritate nu a votat pentru ca nu avem pe cine, desi cateodata e necesar sa alegi raul mai mic. Si in plus, noi suntem plecati de acasa, si statul a esuat in a ne oferi posibilitatea de a vota din orice localitate (chiar daca a facilitat acest lucru, nu e o scuza ca pentru parlamentare sa poti vota doar din localitatea de domiciliu).
    7. Poate ca noi traim intr-o lume virtuala, dar lumea noastra virtuala macar are tangente cu realitatea. A voastra nu are.
    8. Am dezvoltat o latura extremista pentru ca ne-ati aratat ca cu democratia nu se poate. Am ucide politicienii, dar in nici un caz batrani sau bolnavi; va rog sa nu spuneti asemenea minciuni. Vrem sa confiscam banii, dar nu ai firmelor ci ai celor care nu ii pot justifica. Nu ne deranjeaza sa faceti 100 de copii, dar am prefera sa ii poti creste, nu sa ajunga derbedei. Nu vrem sa redistribuim nimic, asta e gandire comunista, noi suntem capitalisti, noi am invatat ca daca vrei ceva trebuie sa lupti pentru el. Voi nu stiati asta in schimb.

    As mai avea chestii de spus, dar ma opresc deja aici pentru ca imediat ajung la aceasi dimensiune ca articolul. Astept cu interes opinia dumneavoastra.

    Liked by 2 people

    1. prietene estingrozitor,ma infior cand citesc sistau si ma gandesc ce ne separa desi avem varste apropiate..ai zis ca voi TFLEII chestionati cititi va puneti intrebari ..hai pe bune ai citit tu cu ochii tai deciziile CCR De anul trecut incoace ai citit cu ochii tai minutele ( ce pretetntii sa am de rechizitorii) ale hotararilor de achitare impotriva carora voi protestati( pariu ca protestati fara macar a cunoaste cum se scrie o plangere penala sau care este ierarhia instatentelor din Romania) ai citit macar Constitutia tarii tale ai vreun cod penal in casa sau vreo carte de doctrina penala si ai facut tu comparATtie pertinenta intre e a fost ce este si ce se va schimba in politica si legislatia penala romana pariu ca habar nu ai care sunt izvoarele dreptului penal si totusi ai pretentia ca punctele tale de vedere( ale tale si ale unei intregi generatii de autisti sociali) sa fi ascultate) vorbiti de nuimrile procurorilor si judecatotilor fara sa fi citit ( eu am dat si examene din legile alea,legile 300? 304 pe 2004 faraa sa stiti de exemplu ca Tariceanu a propus un proiect de modificare( abandonat intre timp care face din magistrati ( chiar stii de ce sau daca ar trebuii sau nu ca procurorii sa fie maggistrati si de unde din ce scola de drept provine politica asta) facea din judecaoti si procuori prin scoatere totala a factorului politic si numirea exclusiva de catre CSM a acestora,o putere 100% independenta..te intreb din 2017 incoace ai citit tu vreo propunre legislativa ai cautat informatii ai citit materiale de specialitate?
      Nu continuu dezbatrea cu tine si stii de ce pentru ca ai zis o fraza care m-a umplut de scarba Kiovesi a luptat ( ma rog nu e asa) dragul meu daca justitia se preteaza la abuzuri atunci orice proces penal orice actiune a sa nu este altceva decat o mascara un BALET AL OLOGILOR PENTRU ORBI..justitia care comite abuzuri care condamna fara probe ESTE SINONIMA TERORISMULUI DE STAT (CHIAR STII CA AU FOST OAMENI CARE FIE AU STAT LUNI DE ZILE LA AREST PREVENTIV PENTRU DENUNTURI FIE AU FOST CONDAMNATI PE BAZA UNOR INTRECEPTARI TRUNCHIATE DENUNTURI SI PROBE FALSIFICATE STII CA AU FOST DOSARE CU CONDAMNARI DOAR CA SA CITEZ- SA DAM UN EXEMPLU CHIAR DACA NU AVEM PROBE DIRECTE DAU IN CARE I SE CEREA INCUPATULUI SA ISI DOVEDEASCA NEVINOVATIA SI CHIAR DACA NU S-AU ADUS PROBE CARE SA- ATESTE VINOVATIA INTRUCAT ACESTA NU ADUS PROBE PENTRU ASI SUSTINE NEVINOVATIA A FOST CONDAMNAT) AI CITIT VREO HOTARARE DE CONDAMNARE INVIATA TA?

      ESTI MULT MAI MANIPULAT SI MAI SUPERFICIAL DECAT TOTI BATRANII AIA DE CARE VOI FACETI MISTO..AUTISTI SOCIALI PENIBILI

      Liked by 1 person

      1. Tu ai vreun caz concret pentru ceea ce afirmi, sau ai văzut asta în distopiile de pe Netflix. M-aș mira să ai vreo facultate, la modul în care scrii.

        Liked by 1 person

    2. In sfirsit o opinie! Ma bucur ca ati scris-o! Am sa va raspund punctual. Termenul tefelist a fost inventat chiar de reprezentantii acestei generatii, nu de noi. S-au autointitulat asa: tineri frumosi si liberi. Desi am oaresicari indoilei la partea cu “liberi”. Am suficient contact cu generatia Y, mai mult chiar decit mi-as dori. Sora mea este profesoara, are si ea suficient contact. La mine la firma vin si pleaca in permanenta cei din pomenita generatie. In plus, am si studii socio-umane, deci nu tehnice, pot sa inteleg fenomenele. Da, aveti dreptate ca nimeni nu v-a pregatit de exploatarea de catre retelele de social media, numai ca va scapa un aspect: in spatele acelor conturi, de multe ori false, stau angajati ai statului, baietii aia, vreo 12.000 de indivizi din servicii care se ocupa cu postari pe net. Din pacate, treaba aceasta nu se face intimplator. Exista interese, si nu marunte, iar asta pt. ca sinteti o persoana rationala, cred ca o puteti intelege deplin. Romania nu este o tara care sa-si permita sa fie suverna sau independenta. Exista uriase interese de ordin economic, pe de o parte, si de control al populatiei, pe de alta parte. Nici un Guvern, indiferent ce coloratura are, indiferent ca e din vechii politicieni sau e unul pe care-l facem acum, pe loc, cu #rezistenti din strada, nu va putea lua masuri dupa cum are chef. Trist, netrist, asta e. Aici ar fi o parte din “hotiile” alea la care se refera cei din strada, in necunostinta de cauza. Am avut o angajata din Targu Neamt. O fata extrem de isteata, ma si gindeam sa o promovam, sperind ca va fi altceva decit restul celor care vin (cei cu multe masterate) si cu care discutam despre orice. Mai putin ca, nu puteam discuta despre situatia reala din tara, pt. ca scotea lozincile propagandei. Am stat si m-am gindit cum oare o fata asa de desteapta nu reuseste sa vada lucrurile asa cum sint. Pe urma am inteles ca de mai bine de un deceniu, de cind a ajuns PDL la guvernare, si Basescu, propaganda functioneaza non-stop. Fata a crescut in acea propaganda. Oricum, pare absolut incredibil daca ii spui cuiva ca toate televiziunile il dezinformeaza, ca practic nu exista publicatie neangajata. Stiu, pt. ca am fost 8 ani director la HotNews.ro. Stiu cum s-a pornit (pe vremea lui Nastase) si stiu la ce s-a ajuns. Si cum. Stiu cit de uriasa e ticalosia din presa. Stiu ca de multe ori asa-zisii ziaristi scriu la comanda. Nici macar nu se intreaba de ce. Stiu ca exista firme de postaci care presteaza la comentariile de la fiecare articol. Asa functioneaza. Zilele astea a circulat dezinformarea din plin! Din partea lui Barna (USR), din partea lui Ciolos etc. etc. pe care nu ii putem banui ca nu au acces la textul de lege fata de care vin cu dezinformari. Ciolos e nepotul lui Virgil Ardelean (ex-doi si-un sfert) si nu il pot banui de nici o buna intentie. Mai ales in prisma lucrurilor facute. A mintit in cazul Voiculescu, flagrant (si sa nu ma intelegeti gresit, vreau ca cei vinovati sa plateasca, dar vreau sa plateasca in mod corect, nu pe minciuni, cum si in cazul lui Nastase s-a crosetat un dosar pe pitici de gradina adusi din China si niste termopane in loc sa il acuze si sa il condamne pt. furturile sinistre din acea perioada). A mintit cu schimbarea codurilor, a retacut acordul cu FMI, impreuna cu Ghinea au impiedicat absorbtia de fonduri europene, desi Romania contribuie la bugetul UE si are tot dreptul la acei bani! E evident de partea cui este: a finantei externe, a panglicarilor care transforma Romania in piata si sugruma orice initiativa privata autohtona. Dar el este iubit de #rezist. Cum si liberalii, care sint de fapt fostii PDL-isti care au matrasit si banii interni si cei imprumutati de afara fara sa fie nevoie. Singura nevoie o aveau strainii – care si-au si scos imediat banii din tara. La ora asta, in Europa, popularii si polul franco-german sint pe duca. Deci intreaga batalie este de a mentine Romania in siajul acelei zone. In detrimentul intereselor noastre. Daca am avea un minim de creier, am proceda exact ca si polonezii. Ceea ce, vad ca exact “ciuma” vrea sa o faca, nicidecum securistii basisti ciolosisti si iohanisti. Intreaga paruiala cu coruptia e un spectacol pt. prosti, cu abuzuri de neimaginat la care, din nou, intreaga generatie tinara pune botul, fiind pe de o parte analfabeta juridic, pe de alta parte intoxicata cu povestile despre hotie. Si PNL provine fix din acelasi FSN ca si PSD-ul. Deci e buna observatia dvs, ca INTREAGA clasa politica e un mare rahat. Asa e. Intrebarea mea, fireasca, de ce in cazul asta, nu aud ca PNL e vreo ciuma, sau ca USR e partidul de buzunar al SRI? Cu fonduri ilegale in campanie? Cu spargere la Autoritatea electorala si sustragerea dosarului cu finantarile? Dau si eu niste exemple. OK! Pe partea materiala, avem doua situatii diferite. Copiii care sint – precum spuneti – saraci, nu viseaza sa isi ia o casa, desi stau si ma intreb de ce? Spre deosebire de tineretea mea exista acum creditari mai mult decit generoase, spre deosebire de acei ani exista acum abundenta de joburi. Nu vad de ce ar plati cineva chirie si nu rata. Sprijin sa iti deschizi propria afacere, la fel, acum exista. Dar pot intelege ca nu e peste tot la fel. Da, scoala s-a distrus, exact cum spuneti, si din 1990 incoace merge din rau spre mai rau. Este una din motivele pt. care tinerii nu au acces la bunastare. A fost OK in scoala sa nu invete, a fost OK apoi sa stea la beri, iar cind a venit decontul au constatat ca e nasol. Cred ca cei care vor sa munceasca o pot face, mai ales daca inteleg ca nu lumea trebuie sa se adapteze la ei, ci ei la lume. Scolile alea profesionale s-au desfiintat pt. ca nu aveau cautare. Pt. ca tinerii vor sa fie manageri si consultanti. Cu mari eforturi s-au repornit in citeva judete si toti absolventii au joburi! Eu am fost in nefericita situatie de a fi “nationalitate conlocuitoare” pe vremea lui Ceausescu si sa nu am loc la facultate in virtutea unui numerus clausus care opera atunci. Dar nu m-am lasat. Am dat din coate si am facut o facultate ca sa invat si sa am o meserie si sa ma realizez. Am avut colegi de facultate care veneau – exact cum spuneti – de la tara, care si ei invatau ca sa deevina ceva. Astazi e infinit mai simplu. In schimb, am “n” cazuri de copii pe care parintii ii tin in puf, au peste 30 de ani si n-au lucrat o zi in viata lor. Asteapta sa le moara parintii ca sa le mosteneasca averile. Ambitia ii lipseste acestei generatii! Eu nu cred in povestile alea cu “nu pot munci, nu imi pot face firma pt. ca… Dragnea”. Nici pe vrmea lui Boc nu a fost cu nimic mai bine. Si nici pe vremea lui Ciolos. Despre valorile de stinga: probabil ca nu cunoasteti teoriile neo-marxiste (la noi sint numite “de dreapta”, desi nu au absolut nimic cu dreapta, care e conservatoare). Obama, Merkel, Junker, Ciolos, Iohannis sint sprijinitori ai acestui neo-marxism. Cu toate componentele stupide articulate la noi in invatamint, nu pt. ca ar fi vrut unul sau altul din cei care au condus acest segment, ci pt. ca s-a impus de afara. Intreaga lume “occidentala” este de stinga si behaie numai chestii socialiste. Deci ideile dupa care functioneaza aceasta actuala clasa politica sint in deplina consonanta cu ce este afara. Asta poate fi mai vizibila pt. unii si mai putin vizibila pt. altii. Aici, sigur ca ne intoarcem la presa. Numai ca in presa nu mai lucreaza ziaristi! Lucreaza oameni ai serviciilor. Iar cdeilalti fac ciocul mic, ca sa-si pastreze joburile. Deci propaganda si functionarea clasei politice si institutiile de forta determina ceea ce se vede pe plan intern. Nu cred ca se poate schimba asta. S-ar putea schimba doar daca ne-am orienta catre blocul central si est-european, Italia, Austria, Grupul de la Visegrad. Si daca ne-am opune polului franco-german. Daca am refuza sa ne ucidem industriile si comertul, sa le punem pe tava resursele, pt. ca Franta, Germania si Olanda sa prospere si sa isi mai reduca deficitele. Nu tine nici de Dragnea, nici de Barna. Treaba cu americanii: exista aceeasi finantare! De acolo si similaritatea in actiuni. Mai cititi presa de afara, nu mainstream, ca acolo e clar, ci putina presa independenta si veti observa ca nu e gratuita nici o asemanare. Am mai scris despre organismele care semnalau milioanele de dolari bagate in ONG-urile ‘romanesti” ca sa propage exact mesajele pe care le propaga tinerii nostri in necunostinta de cauza. La fel ca si tinerii din Polonia. La fel ca si tinerii din Ungaria. La fel ca si tinerii din SUA. Au aceeasi instruire, au aceeasi fintare. Bun. Partea cu distrugerea am inteles-o. Ii omoara si pe politicieni. Si dupa aia, ce? Pai sint deja descrise scenariile! In documentele Bancii Mondiale, in documentele Goldmann Sachs, in discursurile doameni Clinton samd. Homosexualizare (ca surogat de libertate), metisaj (diluarea sentiomentelor nationale), ateism, anarhie si desfiintarea fortelor de ordine nationale si aducerea trupelor Natiunilor Unite (by the way, Trump tocmai de asta a iesit din acord! cu UN), granite deschise, implementarea unui rating social pe model chinezesc. Asta inseamna “progresism” si open society.
      Asistatii social. Aveti idee despre citi discutam? Cca, 500.000. Iar ca si bani, la actualul buget al tari = zero barat. Asta e sora cu “tara nu are bani pt. ca se dau 300 de lefuri pt. parlamentari”. Serios? V-ati pus vreodata intrebarea citi oameni lucreaza in servicii si pe ce bani? Ce cheltuieli exista acolo? In fata cui raspund acei oameni? Nu, pt. ca ei sint buni si lupta cu coriuptii si o iubesc pe Luluta. N-are relevanta ca se incalca legi si nici ca procurorii aia asa de geniali nu reusesc sa vina cu nici o proba la dosar, ci doar cu povesti si interceptari de acum 10 ani, cind doi ciudati spun lucruri “cifrate” unul altuia, de unde cineva “deduce” ca ar fi nu se stie ce mare coruptie.
      Asumari, Da, eu mi-am asumat intotdeauna vina ca ne-am oprit dupa revolutie si dupa golaniada si nu am dat de pamint cu securistii. A fost cea mai mare greseala. Statul comunist avea 2 piloni pe care se sprijinea: Partidul Comunist si Securitatea. Noi ne-am multumit ca s-a dus partidul. Am presupus ca odata cu schimbarea regimului, parasirea comunismului, securistii vor avea bunul simt sa dispara. Am fost naivi.
      Punctul 7 e umoristic. La punctul 8 va sfatuiesc sa mai parcurgeti ce scriu colegii dvs, de generatie, la ce instiga unii si altii. O “doamna” de-asta, “progresista” userista, din Brasov, mi-a spus ca TOTI cei care avem o firma sintem “hoti”, pt, ca ei nu au din ce sa-si faca o firma. I-am spus ca ar putea renunta sa isi ia o poseta si isi face banii necesari. Dar e de parere ca sandalele si poseta si hainutele vin pe primul loc si mallul, iar ce ramine merge spre prostii gen munca. Dar gasiti mai jos un comentariu care spune ca doar idiotii fac firma si muncesc. Revenind la doamna asta din USR, militeaza pt. venit garantat, indiferent daca muncesti sau nu. Foarte “capitalist”! La partea cu “noi sintem capitalisti”, nu-mi pot stapini un urias hohot de ris. A fi angajat nu inseamna a fi capitalist. A face sluj prin corporatii straine nu inseamna a vedea realitatea. Deci lumea aceea virtuala are tangente cu realitatea. Dar numai tangente. Veti intelege mult mai bine peste niste ani. Vedeti, nici eu nu prea am cu cine vota. Dar stiu sigur cu cu cine nu votez si nu voi vota vreodata: cu cei ghidonati de Securitate. Cu anarhistii. Dar poate stiti vreo ocazie in care anarhia a dus la ceva bun. Eu nu prea am exemple in acest sens. Oricum, ceea ce ar fi bine sa retineti este ca lucrurile sint mult, mult mai complexe decit le putem noi explica aici.

      Liked by 2 people

      1. Ți-am citit „discursul” și răspunsurile. Simbolic, îmi ești dator cu un favor. Răspunde-mi la o întrebare și nu divaga, că nu mă interesează ce zice tanti Mița din Gherla: Merită Dragnea să intre la pârnaie, măcar pe 5 ani?

        Like

      2. 1. Nu e vorba de Dragnea, nu vad ce legatura are
        2. Din partea mea, Dragnea sa fie inchis si sa fie aruncata cheia, nu mai pot eu, dar mai intii sa fie dovedita incalcarea legii, deci nu basme cu Brazilia si afaceri pe care nu le-a vazut nimeni sau balta care a trecut de la stat tot la stat – dar in administrarea CJ sau faptul ca a numarat cifrele date de observatorii din sectii, la referendum. Deci pt. ora actuala, raspunsul meu e clar: NU. Dar daca tot exista marii procurori, aia rupti din soare, unici si irepetabili, cum naiba nu sint in stare sa ii gaseasca O SINGURA fapta penala demonstrabila, doara ziceti ca e corupt pina in maduva oaselor! Problema nu e Dragnea. Problema e ca Justitia ramine la faza de pitici de gradina si termopane – ca in cazul lui Nastase. Doar din anchetele pe care le-am publicat eu (ca sa nu zic de altii, f. multi) se puteau face rechizitorii beton, ca doara am dat acte acolo, in facsimil, declaratii, care le aveam pe caseta, deci puteau fi probe, cum le-am gasit eu, le puteau gasi si procurorii. Numai ca n-au vrut sa il condamne pt. furturile uriase pe care le-au savirsit, ca sa nu lezeze cumva pe restul care doreau sa fure. Problema e ca Udrea a avut un dosar pt. o gala de box, nu pt. puzderie de telegondole sau “investitii” descreierate pe care le-a facut. Problema e ca Iliescu nu a raspuns pt. crimele facute. Problema e ca Basescu nu a raspuns pt. ilegalitatile lui. Bercea Mondialu se ocupa de rapiri si trafic de persoane si prostitutie, bani care fix la PDL ajungeau, se vede si de pe Marte. Problema e ca nu s-a investigat nici traficul de armament facut de familia Basescu. Sa nu zic de flota Romaniei. Problema e ca nu am vazut o ancheta despre ilegalitatile din industria de pharma. Problema e ca nu am vazut o ancheta legata EADS. Problema e ca nu am vazut o ancheta despre Monsanto. Problema e ca nu am vazut o ancheta despre Nestle si vinzarea resurselor de apa ale Romaniei. Problema e ca, de fapt, nu exista un dosar Microsoft. Problema e ca Ghita nu a fost acuzat de ce a facut, ci de baliverne. Si in timp ce ne calca grija cu Dragnea, se intimpla ca Romania sa semneze tratatul de la Istambul sau rahaturi ca legea parentingului. Problema e ca intre timp PPE se duce in cap, iar polul franco-german care altceva n-a facut decit sa ruineze economia noastra si sa ne transforme in piata e copios sprijinita, in timp ce restul Europei centrale si de est se regrupeaza ca sa se poata recladi dupa dezastrul Merkel. Iar noi o frecam cu baliverne in loc sa ne vedem interesele. Din partea mea, luati-l pe Dragnea si lapidati-l in Piata Victoriei. Dupa aia, ce? Il punem pe Gotiu sa ne conduca? Pe Chichirau? Si ce credeti ca vor face? O sa traiasca din imprumuturi de la FMI? Iar noi o sa tragem ca vitele la jug ca sa platim datoriile care in loc sa scada vor fi tot mai mari? Si astea nu trebuie sa ne spuna Mita din Gherla, le-am putea vedea si singuri daca am vrea.

        Liked by 1 person

  17. Problemele mentionate despre mileniali se poate aplica la mai multe generatii (poate intr-o mai mica masura) doar ca milenialii (din care fac parte si eu) sunt mai vizibili datorita social media. Am vazut si parerea generatiilor trecute o data ce au avut acces la social media. Este la fel de extremista si violenta. Asta nu inseamna ca se aplica la toti. Sa pui o intreaga generatie in aceeasi oala mi se pare o ineptie la fel de mare ca ineptia pe care o sustii in cazul lor. Da, sunt multi din generatia asta carora li se potriveste descrierea din articol, probabil cu un procent putin mai mare decat in alte generatii dar chiar si asa, sunt foarte multi care citesc, care sunt capabili in profesie, cu idei reale de afaceri. Tot in contextul generalizarii, nu poti spune ca doar generatia asta nu citeste cand e stiut ca sunt foarte multi oameni analfabeti din toate generatiile. Si pe langa analfabeti, sunt oameni din toate generatiile care pur si simplu nu citesc. Desi este scris bine, articolul pare facut in ideea desconsiderarii unei intregi generatii, ceea ce, sincer, e o prostie. Este ca si cum as numi generatia trecuta o generatie de comunisti si iubitori de dictatori. Suna ca o tampenie nu? Asa si este. Alcoolul este praful generatiilor vechi. Sunt destul de multi alcoolici in tara asta care pot echivala lejer cu cei care consuma prafuri. Ambele sunt vicii periculoase.

    Like

  18. Cata ipocrizie sa folosesti mijloace inventate de mileniali, facebook, wordpress, si sa injuri o generatie intreaga? Veniti cu statistici europene, nu v-ar fi rusine, si apoi tot europa va pute? Nu v-ar fi rusine sa aruncati cu cacat in copiii vostri! Ati avut tara asta pe mana 30 de ani, cel putin, si a ajuns in halul in care e. Acuma tot tinerii sunt de vina? Ei sunt de vina ca sistemul de invatamant e pamant nefertil de atata amar de vreme si voi ati dormit linistiti stiind asta? Hienelor. Degeaba aveti urmasi, degeaba faceti umbra pamantului. Va doresc sa ramaneti singuri iar toata batranetea sa va fie pustie si plina de bacterii din spitale, sa ramaneti un neam de senili care toarna bani in taxe pentru hotii din guvern si casele lor din Brazilia. Sunteti de partea intunecata a istoriei.

    Liked by 1 person

    1. Sinteti cea mai pura dovada ca analfabetismul e in floare! La atita prostie ma simt dezarmat. Dar vreau sa va lamuresc un aspect: nu lumea trebuie sa se alinieze la 8% timpitei isterici si analfabeti, ci aia 8% trebvuie sa incerce sa se acomodeze cu lumea in care traiesc. Nimeni nu o sa “va dea”, nu o sa va faca. Ati fost la scoala. Nu ati invatat. Scoala e de vina? Nicidecum! Puteeati sa invatati. Puteati sa cititi. Nu trebuia sa o faceti nici pt. scoala, nici pt. parinti, ci fix pt. dvs. Nu aveti o pregatire si o meserie care sa va satisfaca. Eu sint de vina? Nicidecum. Calificati-va si cautati-va un loc de munca sau spalati bude pina la sfirsitul vietii si injurati si blestemati, doara cu asta o sa si ramineti. Am o veste: taxe veti plati si dvs. Nu pt. Dragnea. Pt. niste nemti si pt. niste olandezi si pt. niste francezi care se vor kk in gura dvs. Eu, asa cum fac umbra degeaba pamintului, am muncit de cind ma stiu, am facut o facultate, si da, platesc niste salarii unor oameni. Si taxe, pt. ca niste cretini sa isi bata joc de sansa lor de a invata. Am dormit linistit? Multa prostie, frate! Si nu trece. Pacat.

      Liked by 1 person

    2. Junker dezveleste statuia lui Marx – Europa 2018. Democratii, sustinuti asiduu de tinerii LOR liberi si mai nu stiu cum, provaduiesc idei neo-comuniste, iar ANTIFA a prins radacini adanci in societatea lor, tocmai pentru ca apropae niciun tefeleu d-asta nu mai gandeste pentru el ci accepta argumentele altora, inghitinadu-le nemestecate. Se provaduiesc tot mai mult principiile comuniste ale lui madam Kollontay, o bolsevica de vaza si de baza ( cititi despre ea, daca nu stiti, nu ma intrebati, ca nu sunt eu obligat sa va zic cine si ce enormitati sustinea madam, in cadrul aplicarii proiectului pentru NOUL OM). S-a vandut TOT ( si sa fim seriosi, ca in 28 ani, vreo 12 au fost la putere si PNL, PDL and Co, ca sa nu uitam pe mari invartecaci ai politicii, UDMR, care au fost permanent si au facut carti cum au vrut ei) de la pamant pana la gaze, electricitate sau mana de lucru, de catre TOTI. Ne-au vandut toti si nu va intereseaza pe niciunul. USR a votat anul trecut impreuna cu PSD concesiile pentru UDMR, vanzand romanii din Hargita si Covasna si nimanui nu i-a pasat. A fost o vreme cand credeam ca sa zicem, USR ar fi altceva. Dar nu este. Sunt la fel de avizi de bani, putere, sunt la fel de avizi sa ne vanda, cati mai suntem, pe nimic.

      Liked by 2 people

  19. Buna! Ati uitat sa precizati ca tehnologia e prezenta in majoritatea locurilor de munca si ca generatia X este mai putin productiva decat generatia Y la joburile care presepun folosirea calculatorului. De asemenea, generatia X este generatia celor care continua traditia comunista de a nu avea initiativa la locul de munca si a asculta orbeste de un sef (lingusire inclusa), chiar daca in tarile civilizate se pune accent pe inovatie. Generatia X este generatia celor care in perioada 2000 – 2005 au ajuns manageri chiar si dupa 6 luni de munca pentru ca se faceau privatizari, dar nu erau oameni competenti si firmele angajau “la kilogram” pe oricine.

    Like

    1. Serios? Generatia X este generatia anilor 1960 – 1980. Unii folosim calculatoare inca de pe vemea MS DOS. Nu continuam nici o traditie “comunista”, am facut o revolutie anticomunista, hai sa nu ne mai imbatam cu basini propagandistice. Nu ascultam orbeste de nici un sef. Mai curind generatia Y asculta orbeste de toate prostiile, neavind un aparat crtitic si nefiind capabila sa gindeasca decit in termeni binari. Se faceau privatizarti in 2005? Tare! Privatizarile erau in vremea lui Petre Roman si Vacaroiu, Ciorbea, Vasile, Nastase. Si nu mergea cu angajari la gramada, ci cu concedieri la gramada. Generatia X este o generatie de oameni care muncesc, nu stau si filozofeaza gratuit despre asta. Ce inovatii a facut Generatia Y, care n-a apucat inca sa munceasca propriu-zis? Inovatiile alea sint facute tot de generatia X. Si vestea buna e ca apare incet-incet Generatia Z, tot conservatori si dispusi sa munceasca, nu sa behaie si sa isi plinga de mila.

      Like

      1. hmm nu stiu cum dar tind sa dau dreptate studiilor care zic ca generatia z are tendinte conservatoare,cumva pe propria piele daca vreti,si eu tot in 95 sunt nascut:)) in noiembrie:)
        si tot conservatorismul simt ca este calea cea mai potrivita mai dreapta si cumva mai echitabila cred ca generatia z este generatia conservatorilor intrucat conservatorismul vine ca o reactie ca un raspuns tot ceea ce a produs la nivel cultural social si economic neoliberalismul si neomarxismul..
        Cumva scopul generatiei z ar trbuii si va fi salvarea capitalismului,care a fost otravit corupt supus unor mutatii ( pe care economisti precum Kundatiev) nu si le-ar fi inchipuit cand spunea ca,capitalismul este imposibl de virusat… corporatismul ca inlocuit capitalismul oamenii simpli nu mai au voie sa prospere sa detina proprietatea sa faca business sa detina mijloace de productie si sa se dezvolte acest privilegiu este rezervat exclusiv multinationalelor.. dar asta trebuie sa se schimbe

        Like

  20. Are jimmy Cliff o melodie -Born to win manusa i se potriveste lui Dragnea.Si stiti de ce?Ptr,caacest partid are constant lideri.Sunt tinuti de mici flamanzi,ca atunci cand vor fi mari sa sfasaie si sa-si faca loc unde trebuie.Cred ca acu’ se incalzeste madame Firea sau,cine-o iesi din joben.Poate doar o glumita asa ,sa nu cada tfl-istii in depresie,poate ma gandesc ca amicii ii susura la ureche ca si Mandela a fost presedinte dupa 27 de ani de parnaie.Sa mai radem putin.Deci,voi ma dragilor va lasati manipulati si condusi de o mana de smecheri care se erijeaza in mici conducatori,sa faca prozeliti,o masa de manevra,care nu-si pune absolut nici o intrebare.Lovesc cu boxu’un batran,il lasa lat,sa demonstreze asa zisa forta,sa intimideze,doar doar s-o elibera Palatul.Ei bine,sa-mi explice si mie cineva cine da banii pe portavoce,pe laser,imi imaginezz ca nu-si cumpara nimeni laser,doar ptr.ca ma-sa vreunuia devine artista,si fix cu laseru’ prin Piata tre’sa stim si noi.Pai, nu?Si,v-ati pus vreodata problema ca poate,poate, partea adversa are dreptate.Sa va informati?E mai usor sa va dea cineva mura-n gura!
    Eu zic sa lasam rasul la urma sa vedem ce se intampla.Nu sariti cu destu’ pe tasatatura,ca nu,nu sunt nici psd-ista ,nici tfl-ista.Pour la bonne bouche.Asa ca daca vreti prea multa ”democracy”,cu mitinguri neautorizate,cu anarhie,cu d-astea de rau asa s-ar putea sa ne trezim ori cu extraterestrii,ori cu o dictatura militara.Ce zziceti voi de asta,v-ati gandit,va tirati din tarisoara asta,sau,va fac extraterestrii o lobotomie si va reseteaza…
    P.S.Inedit titlul blogului, aveti coloana vertebrala din moment ce va ganditi la cei din firma,daca-si iau salariul,interesant articolul cu argumente pertinente.Intr-o lume distopica,reusiti sa ”atacati” imposibilu.
    Felicitari stimate amfitrion!
    O seara buna tuturor!

    Like

  21. Scuze,am mai gresit,tastatura e putin”obosita” si viteza… desigur.Ma gandesc ca ma vor taxa,dar le las bucuria,macar cu atat sa se aleaga si ei.O bomboana sunt!!!!!!

    Like

  22. Un articol realist care arata o fresca foarte aproape de realitate a societatii romanesti de azi! Nici eu nu as fi putut sa redau mai bine societatea din zilele noastre, este exact cum vad si eu ceea ce se intampla. Felicitari pentru articol, desi, in situatia actuala…..ce sperante mai putem avea? In urma noastra nu vine nimic! Poate si noi am gresit cu asa urmasi, ci siguranta am gresit in educarea noii generatii, pe langa ceea ce ei vad prin libertate si democratie.

    Like

    1. Nefiind subiectul meu, nu am vorbit despre Generatia Z. 🙂 Cea mai noua. Au o zona de intersectie cu cei din Y, cel putin in teorie, unde pe segmentul 1995 – 2004 au suprapuneri. In sensul ca unii sint Y, altii sint Z. Daca luam totusi varianta optimista cu data de plecare 1995 pt. Generatia Z (si inclin sa cred ca exista o baza in asta), acesti tineri au deja 23 de ani. Cam incep sa isi termine studiile si sa intre pe piata. Marea diferenta dintre Y si Z, este ca cei din Z nu mai vor sa fie angajati la corporatii, ci au o sete de a sta pe propriile picioare, de a-si construi propriul viitor, cu propria pricepere. Este o generatie cu o pofta nebuna pt. antreprenoriat. Exista speranta! 🙂 Nu prea exista insa pt. cei din Generatia Y. Ei, sint prinsi intre Generatia 1960-1980 – adica X si cei care acum incep sa apara, Z, si vor fi eliminati rind pe rind cam de peste tot. Sau se vor adapta si vor intelege ca nu a inceput lumea cu ei si nici nu se termina.

      Liked by 1 person

      1. asa este,nu este nimic mai placut mai frumos decat senitmentul pe care ti-l da proprietatea si faptul ca esti propriul stapan ca ai tu business-ul tau ca muncesti fie si 15 ore pe zi dar la tine pentru tine .. 1000 de euro pe luna castigata ca patron,o bucata de parizer mancata pe ziar printre baieti pe santierul tau sau in pravalia ta, face cat 10000 de euro la mutinationala ca salahor la stapanul strain si cele mai fine delicatese la resturantele arodate corpoartiei

        Like

  23. pe cand si un articol: Ce sunt penalii care conduc Romania si care sunt costurile pentru romanii care au mai ramas tara?

    Like

    1. Nu stiu cine sint penalii si in general termenul asta imi cam provoaca stari de greata. Stiu insa cine sint politicienii, PSD, PNL, PDL, USR, orice alte acronime doriti, atit de slabi si de lipsiti de sira spinarii incit au generat starea in care ne aflam. Cit costa? Nu mai conteaza. Au mai ramas extrem de putine lucruri de matrasit pe aici. Si mai stiu un lucru: pina cind o parte a populatiei (indiferent care) o va injura pe cealalta, va spune “penalii” de ex., cu certitudine nu va fi mai bine. E exclus. Cind ne vom cunoaste propriile interese poate ca va fi mai bine.

      Like

    1. Nu are sens sa spuna de unde au luat textul! Il fura, ca se poate. Asta e Romania. Asa arata “munca”. Puneti, un link, ziceti macar ca nu v-ati omorit voi sa scrieti.

      Like

  24. Pentru Nationalist: E o iluzie ca avand propria afacere esti propriul tau stapan, din moment ce platesti impozite catre stat.
    Pentru autorul articolului: asa cum i-am perceput eu, tinerii de la #rezist doresc sa traiasca (cu tot ce implica verbul a trai, inclusiv munca) intr-un stat de drept, nu unul autocrat.

    Like

  25. Un articol de stanga, care incearca sa para ca e impartial din acest punct de vedere spre sfarsit. Imi pare sincer rau ca intreg articolul este o generalizare cumplita si nu se poate observa ca in societate exista si elite \ olimpici care chiar fac cate ceva si nu doar doresc sa ajunga in functii public-administrative sau la conducere doar dintr-o aviditate schizoida. Oricum, sa nu mai lungesc, de cand tinerii de dreapta au principii ciudate si sunt stanginsti si cine suntem noi sa judecam chestiunile acestea dupa date statistice? Dar cred ca inteleg, nu va place globalizarea si Tinder-ul.

    Like

    1. Cred ca nu ati inteles! Tinerii sint de stinga, indiferent ca ei se definesc sau nu de dreapta! Da, exista si exceptii, nu e evident? Nu, globalizarea este un fel de cancer al societateii si nu conduce decit spre pierderea oricarei forme de libertate. Recunosc ca e dificil sa intelegeti asta in conditiile in care exista o propaganda imensa pentru ideologia globalista de citeva decenii. Totusi, bine ca nu m-ati catalogat pesedist 🙂 Cind lucrurile se vor schimba, probabil dupa alegerile europarlamentare, si in Parlamentul European se va constitui majoritatea crestin-democrata, veti putea observa ce balon de sapun a fost intreaga poveste “progresista” si ce rapid se vor dezice cu totii de ea. Iar de Tinder, nu mai pot eu… Ma bucur ca am apucat vremurile in care ne alegeam partenerii pe baza relatiilor directe interumane.

      Like

  26. probabil va fi cel mai neinsemnat raspuns din cate s-au scris pe acest blog. Vreau sa va spun ca incepand cu acest articol pe care l-am gasit intamplator acum ceva vreme, am ramas un fan fidel. La cat mai multe randuri scrise, va doresc! 🙂

    Like

  27. O sa vi sa para incredibil dar a fi tefelist este o alegere!
    Omenirea s-a lepadat de idealul pe care l-a pus Dumnezeu in om si oamenii urasc credinta pe care si asa nu o inteleg. Asta este rezultatul!
    Credinta tuturor a slabit enorm, cei ce trebuiau sa pazeasca si sa invete adevarul invata de fapt o forma a minciunii. Astazi toti cred in bunastare materiala desi propovaduiesc ca banii nu aduc fericirea, dar niciunul nu vrea sa fie sarac da cu Dumnezeu. Si tocmai aceasta e capcana care li se va intinde, bunastarea si raiul mincinos pe pamant.
    Veti zice ca n-are legatura cu articolul… dar are… ca toti acesti oameni din ultimul secol mai cu seama au cautat bunastarea, traiul bun… romanii sunt campioni la asta. Numai incurajeaza-l pe om si da-i aceasta himera ca poate trai fara griji, creeaza o societate foarte competitiva, stresanta si alienanta in care nu se poate adapta dupa ce l-ai zapacit cu o educatie proasta si toti vor deveni tefelisti de buna voie pentru ca li se va parea prea greu sa se ridice. Cati dintre ei se vor trezi la realitate? Vor gasi resursele necesare sa se salveze ca oameni? Numai Dumnezeu stie si ii poate ajuta! Cred ca ii va ajuta si rugaciunea! Nici un lucru bun nu se face fara rugaciune! Deci?
    Daca oamenii nu se vor intoarce la Dumnezeu va fi vai si amar pe pamantul asta! Pentru ca dracul a castigat drepturi asupra lor datorita pacatelor lor… Deci?

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑