Nigel Farage a lansat Partidul Brexit. Vestele galbene se alătură!

Fostul lider UKIP, Nigel Farage și-a lansat noua formațiune politică: Brexit Party. Cei rămași în UKIP nu au fost încîntați. Obiectivul declarat al noului partid este să demareze ”o revoluție politică” în Marea Britanie. Primul pas ar fi ruperea clară de Uniunea Europeană, și încă fără nici o înțelegere! Cel mai jenant aspect al politicii britanice este trădarea brexitului, consideră Farage. Farage și-a lansat partidul la Coventry, într-o fabrică, dorind să sublinieze că partidul său sprijină capitalul autohton.

Nigel Farage si suporterii Partidului Brexit
Nigel Farage si suporterii Partidului Brexit

Farage s-a declarat sătul de „umilirea națională” suferită de Marea Britanie la summitul european unde prim-ministrul Theresa May a obținut doar o amînare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană pînă la sfărșitul lunii octombrie 2019. Farage a deplîns și atitudinea Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), spunînd că actuala clasă conducătoare nu mai crede în Marea Britanie, ci se chinuie doar să managerieze declinul.

Liderul noului partid Brexit consideră că bătălia pe care acum trebuie să o ducă este în primul rînd cu establishmentul politic extrem de slab, dar care a trădat votul cetățenilor. Și, exact din acest motiv, Marea Britanie trebuie să participe acum la alegerile europarlamentare.

Brexit Party, înregistrat în luna februarie, se află în plină creștere! Partidul a ajuns la 10,3% în preferințele electoratului, fiind în clipa de față a treia forță politică ca și pondere în opțiuni. Partidul ocupă al treilea loc după conservatorii care strîng 23% și laburiștii care se bucură de 37%, potrivit unui sondaj realizat de Open Europe realizat în luna aprilie pe 2000 de persoane.

Trebuia făcută precizarea că Farage intră cu peste 10 procente în campania electorală, avînd un bun potențial de creștere, spre deosebire de laburiști și de tory (conservatori) care, ambii, par să-și fi consumat resursele electorale. Este de așteptat ca partidul lui Farage să mai strîngă procente bune de la conservatori!

Nigel Farage și-a lansat partidul într-o fabrică
Nigel Farage și-a lansat partidul într-o fabrică / Foto: captură video

Nigel Farage contează pe un consistent suport al britanicilor cu vederi conservatoare, adepti ai „No Deal Brexit”. Partidul său, nu doar anti-establishment, dar și eurosceptic, a aliniat o garnitură interesantă de candidați, din toate rasele și culorile, dar avînd și preocupări cît se poate de diverse, numeroși antreprenori și oameni de afaceri.

 

Lansarea partidului a fost transmis online și a fost vizionat de zeci și zeci de mii de persoane pe diverse platforme. Majoritatea comentariilor pot fi însă concentrate în ceea ce scria o persoană: „Doamne! Ăștia vorbesc pe limba mea”! Popularitatea partidului se datorează nu doar dublului eșec politic, în discuțiile cu UE, dar și cu reprezentanții propriului parlament, ci și faptului că 17,4 milioane de britanici chiar s-au săturat ca birocrații europeni să le dicteze ce și cum să facă. Să nu uităm nici faptul că Nigel Farage are un talk show extrem de popular pe canalul LBC.

Farage cu o butelie de vin Trump / Foto: Facebook

Nigel Farage este genul de politician care nu se jenează să se pozeze în toate puburile cu cîte un pint de bere în mînă, ca să nu spunem că și în față, la o țigară. De asemenea, participă permanent la reuniuni publice și politice, bătîndu-se pe umeri cu toți politicienii suveraniști de pe mapamond. Farage este și un pescar împătimit și se laudă cu ceea ce prinde, spre deliciul celor care-i urmăresc postările.

Europarlamentarii britanici vor îngroșa rîndurile suveraniștilor din PE. Macron însă cere ca britanicii să nu aibă drept de vot

După cum spune Nigel Farage, englezii își doresc să fie o națiune liberă, care se autoguvernează, își scrie propriile legi, își controlează propriile granițe, păstînd mîndria de a fi britanici. Europarlamentarii din Brexit Party vor îngroșa indubitabil rîndurile suveraniștilor din Parlamentul European, acestora adăugîndu-se și eventualii reprezentanți ai UKIP și ai conservatorilor. Astfel, insistența europenilor de a-i ține pe britanici cu forța în structurile UE se poate dovedi o armă cu dublu tăiș.

Miting pro-Brexit cu vestele galbene alaturi
Miting pro-Brexit cu vestele galbene alaturi

Sîmbătă, Londra a fost scena unui miting comun al protestatrilor pro-Brexit și a vestelor galbene. Piața Parlamentului a fost blocată de cei ieșiți în stradă. Mitingul a fost organizat în paralel cu cel de la Paris și din alte mari orașe din Franța. Nu au lipsit însă nici violențele.

Unii pun re-apariția vestelor galbene în relație cu recentele poziționări ale lui Emmanuel Macron care a spus joi, 11 aprilie 2019, la Bruxelles că ar fi contraproductiv pentru UE să lungească chestiunea Brexit-ului dincolo de data de 30 iunie, dată de la care UE începe să devină ”vulnerabilă”. Liderii europeni au înțeles că Macron vrea să forțeze un ”no-deal exit” al Marii Britanii. Macron a cerut și eliminarea dreptului britanicilor de a mai vota în PE.

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑