Ce s-a sfîrșit? Liberalismul sau populismul?

Kyriakos Mitsotakis / Foto: Facebook

Citesc cu oarecare amuzament așa-zise analize despre sfîrșitul populismului european și revenirea la ”obișnuitele” politici globaliste, liberale. Principalul argument este că, în Grecia, alegerile anticipate convocate de Alexis Tsipras dintr-o apetență pentru ”ruleta rusească”, aveau să îi descarce singurul cartuș al revolverului electoral direct în tîmplă, crescînd numărul de alegeri piedute – europarlamentare și locale – de la două, iată, la trei, după pierderea – en fanfare – și a anticipatelor.

Dr. Rori

În opinia ”oamenilor de știință britanici”, vorbim aici despre Dr.Lamprini Rori, de la Universitatea din Exeter (știu că nu ați auzit despre ea, nici nu trebuia), populismul s-a dus pe copcă, deoarece în Grecia a cîșigat Partidul Noua Democrație, de centru-dreapta, condus de Kyriakos Mitsotakis. Zice Dr.Lamprini Rori, acest lucru înseamnă numaidecît faptul că poporul i-a pedepsit pe mincinoșii de populiști. De ce am discuta că după mișcarea OXI, Tsipras s-a întors cu lăbuțele în sus și s-a predat negociatorilor internaționali trădînd tot ceea ce țipase prin piețe, în timp ce mîna sa dreaptă, Yanis Varoufakis, se făcea nevăzut? De ce am discuta spinoasa chestiune privind numele Macedoniei? De ce am discuta despre scăderea valorilor bondurilor? Dacă lumea ar fi avut ceva cu populismul, treburile s-ar fi tranșat demult… Dimpotrivă, noile vedete ale politicii elene sînt partidul lui Yanis Varoufakis, MeRa25, și un alt partid, tot de extremă, Soluția Greacă!

Un alt ”doctor” care promovează aceeași idee este Dr.Stella Ladi. de la Universitatea Queen Mary din Londra. Dr.Stella Ladi este autoarea unor lucrări despre  globalizare și politici de austeritate! Cel mai mult par să îi placă politicile de austeritate.

Dr Stella Ladi

Ca atare, notează în calitate de mare expert, că sfîrșitul lui Tsipras ”pare să fie finalul unui experiment”, așa încît, ”există cu siguranță un fel de ușurare în aer, sîntem din nou la normal. Discursul este acum mult mai puțin populist”!

Prezint aceste cazuri doar ca să se înțeleagă exact și rolul acestor posesori de diplome gen ”tinerii frumoși și liberi”, gen useriștii deștepți veniți de peste mări și țări. Mecanismul utilizat este cel arhicunoscut, de ping-pong între presă, ONG-uri, lumea universitară, de unde, negreșit, mingea cade pe masa decidenților politici, care prefăcîndu-se că toată această osteneală n-ar fi o imensă impostură, vin cu legi și reglementări ce vizează întreaga societate.

Istoria ”populismului” grec în fix 3 imagini!

Ex-premierul Alexis Tsipras & șefa FMI, Christine Lagarde
presa…

Deși pare incredibil, CNN, CNBC, Washington Post, Al Jazeera etc. preiau această teză lansată fără nici un suport. O sumedenie de alte publicații duc mesajul mai departe, iar jumătate de planetă se uită în gura acestor două ”doctorițe” și află că populismul s-a dus…

Doctorul Rori, are și ea o lucrare (de fapt singura găsită) – ”Violența de joasă intensitate din Grecia aflată în criză: dovezi din extrema dreaptă și din extrema stîngă”. Cu coperți, referințe și alte cele, 15 pagini în total. Sursele: HuffingtonPost sau CNN, Racist crimes watch,  Golden Dawn Watch,  Movement United Against Racism and Fascist Threat, Rosa Luxembourg Foundation – adică o serie de ONG-uri care elaborează materiale ”de o deosebită valoare teoretică și practică”, după cum se spunea pe vremuri. Cum vedem, avem de a face cu un soi de personaj tip ”antifa”, o Angi Șaormerista – versiunea academică.

Cum o singură victorie nu ar însemna mare lucru, cel de-al doilea exemplu care ni se servește este cazul Danemarcei. Aici, blocul de stânga, danez, condus de Mette Frederiksen, mai exact Partidul Social Democrat, a învins Partidul Popular. Frederiksen a reușit să adune 26% din voturile danezilor și conduce un guvern minoritar.

Pînă de curînd, cel mai virulent mesaj antiimigrație le-a aparținit popularilor, care au împins constant agenda publică daneză spre dreapta, respingînd multiculturalismul și opunîndu-se transferului de suveranitate către Bruxelles. Acum, însă, Mette Frederiksen a ”tradus” toate aceste mesaje într-un limbaj social-democrat. Astfel, Islamul nu mai reprezintă o amenințare la valorile tradiționale daneze, ci este o amenințare la adresa egalității de gen în Danemarca, cum și imigrația a fost încadrată ca o amenințare la adresa sistemului social al statului. Noul prim-ministru vorbește aici despre ”dumpingul social” promovat de unele firme care angajează muncitori la negru.

Da, putem spune că s-a schimbat limbajul, dar nu s-a schimbat politica! Din 2018, Danemarca a adoptat unele dintre cele mai draconice politici de imigrație. Legislația prevede ca tinerii să fie trimiși în centrele administrate de guvern pentru 25 de ore pe săptămână pentru a învăța ”valorile daneze”. Părinții care își iau copiii pentru perioade mai lungi de timp în țara lor de origine (unde s-ar putea radicaliza sau ar putea intra în contact cu alte valori) s-ar putea confrunta cu amenzi mari sau chiar cu o sentință cu închisoarea. Comunitățile migrante se pot confrunta, de asemenea, cu evacuări forțate sau chiar cu confiscări ale bunurilor pe care le au.

N-a existat în Danemarca nimic în comun cu ceea ce se numește astăzi populism și cu atît mai puțin ceva care să semene măcar cu politica din Grecia condusă de Alexis Tsipras! Dimpotrivă! În Grecia, nu există vreo legislație măcar înăsprită împotriva migranților. Acum, însă, Kyriakos Mitsotakis spune că ”există resurse disponibile și o capacitate a Europei de a sprijini Grecia în păstrarea frontierelor; trebuie să recunoaștem mai întâi că există granițe pe uscat și pe mare”. Cum sună asta? Pentru că oricărui om normal îi readuce în minte ce spune Matteo Salvini, Andrej Babis, Viktor Orban sau Mateusz Morawiecki.

Cufundați încă în probleme economice consistente (datorie de 181% din PIB), grecii nu au fost încă forțați să aleagă între locurile lor de muncă și agenda globalistă – cum s-a întîmplat recent în Polonia, unde un angajat catolic și-a pierdut slujba doar pentru că nu a dorit să participe la sărbătorirea diversității sexuale promovate de IKEA. Avînd în vedere cît de ortodoxă este populația elenă, astfel de măsuri cu siguranță vor aduce la suprafață nu doar lideri populiști, ci și organizații identitare solide. Dar lucrurile astea sînt mai puțin evidente pentru ”doctorii” Ladi și Rori. Cum, la fel de puțin evidente par și pentru greci, care votează cu un partid ”etern” al țării, care numai bunăstare nu le-a adus vreodată.

Kyriakos Mitsotakis / Foto: Facebook

”Nepopulistul” Kyriakos Mitsotakis promite scăderi de taxe și eliminarea birocrației, locuri de muncă bine plătite, frontiere mai sigure și nu seamănă cu nimic din ceea ce ce se aude din zona liberală sau mai simplu, ”progresistă”, globalistă.

Nu în ultimul rînd, brusca învolburare antipopulistă ar trebui privită și din perspectiva interviului acordat de Vladimir Putin celor de la Financial Times înaintea reuniunii G20 de la Osaka. Merită văzut tot, dar partea care ne interesează începe la momentul 1.13.27.

Putin spune că elita conducătoare s-a despărțit de populație, că ”așa-numita idee liberală și-a depășit scopul, unele elemente ale ideii liberale, cum ar fi multiculturalismul, nu mai pot fi susținute, politica multiculturalismului nu este eficientă, trebuie să se pună pe primul loc interesele populației naționale, promotorii ideii liberale nu fac nimic, promovează ideea că nu e nimic de făcut, migranții pot ucide, jefui, viola, în perfectă impunitate, pentru că trebuie apărate drepturile lor de migranți”. Ce drepturi sînt astea, se întreabă Putin?

Ideea liberală s-a perimat. A intrat în conflict cu interesele majorității covîrșitoare a populației. Sau să luăm valorile tradiționale. Nu avem probleme cu persoanele LGBT. Doamne ferește! Lasă-i să trăiască cum vor. Dar unele lucruri ne par excesive. Acum pretind că pînă și copiii pot interpreta 5 sau 6 roluri de gen. N-aș putea să spun ce genuri sînt astea, nu am noțiunea. Dar nu trebuie să se permită să întunece cultura, tradițiile, valorile familiale a milioane de persoane care alcătuiesc populația de bază. Religia nu se poate împinge afară din spațiul ei cultural. Aici nu se poate abuza nimic. (…)

Uneori am impresia că aceste cercuri liberale încep să folosească anumite elemente și probleme ale Bisericii Catolice drept unelte pentru a distruge Biserica însăși. Iar asta, consider incorect și periculos. Am uitat că trăim cu toții într-o lume ce se bazează pe valori biblice? Chiar și ateii trăiesc în această lume. Nu trebuie să ne ne gîndim la asta în fiecare zi sau să mergem la biserică și să ne rugăm, ca să arătăm că sîntem creștini sau musulmani sau evrei devotați, dar undeva, înăuntru, trebuie să avem ceva reguli umane fundamentale și valori morale. În acest sens, valorile tradiționale sînt mai solide și mai importante pentru milioane de oameni decît această idee liberală care, în opinia mea, cam încetează să existe.

Bebelușele academice, dans!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑