Cum se fabrica “penalii”care sa ne revolte

Ceea ce este perfect evident in zona online-ului romanesc este ca avem doua tabere. Unii sustin asa-zisul liberalism, confundat cu “anticoruptia”, cu “democratia participativa”, sora cu  neomarxismul, cu ateismul, ornat si cu o miscare ONG-ista, iar ceilalti sustin “ciuma rosie”, alegerile libere si corecte, statul de drept, parlamentarismul. Ambele tabere au dreptate! Este dreptul fiecaruia sa aiba o opinie. Si mai interesant este ca, daca citesti mesajele unora, iar apoi mesajele celorlalti, constatati ca sint identice pina la confundare. “Ceilalti” sint manipuilati sau platiti, cum altfel sa justifici ceea ce sustin, “ceilalti” sint cretini, spalati pe creiere, “ceilalti” sint ultimii oameni, gunoaiele societatii, beneficiari de ajutor social, “ceilalti” nu vor un viitor pentru tara asta si pentru copiii nostri etc. Identic. Difera, desigur sensul acuzelor.

Liviu Dragnea

Poate stiti, poate nu stiti, dar astazi exista in lume doua mari curente: cel progresist, sustinut de democratii americani, de Merkel, de Macron, de Partidul Comunist Chinez, de George Soros si de restul mogulimii financiar-bancare, de Banca Mondiala, de FMI, care isi dores o lume fara granite (migratie), libertati sexuale (pedofilie, homosexualitate), ateism, o lume fara parlamente, ci condusa de corporatii, unde nu individul conteaza ci interesele multinationalei, si exista curentul conservator, sustinut de Trump, de Farage, de Kurz, de Salvini, de Putin, de Orban si Grupul de la Visegrad, care nu isi doreste o lume fara frontiere, ci state (mai mult sau mai putin nationale), parlamentarism, autodeterminare, suveranitate, valori traditionale. Serviciile noastre, au decis sa ii sprijine pe primii, fara sa se mai deranjeze sa intrebe si “prostimea”, dar adjudecindu-si sprijinul unor politicieni precum Basescu, Iohannis, Ciolos, Ponta, Orban, Tomac etc. si o intreaga gasca de europarlamentari platiti si de Soros, anume acel Soros care finanteaza si miscarea #rezist in intreaga lume (si asta nu mai este demult un secret). Si cum isi fac serviciile treaba? Prin celebrele “protocoale”. Prin oameni santajabili.

Deci, de unde ne informam? Care este sursa? Sursa ar trebui cautata in zona in care 12.000 sau 14.000 de indivizi lucreaza in deplin secret si cheltuiesc sume exorbitante anual. La serviciile secrete. 497.000.000 de Euro este bugetul SRI pe 2018. Serviciile alea care nu isi justifica niciodata activitatea. De la care aflam ca au atras atentia ca apa e uda, ca cerul e albastru sau ca iarba e verde. N-am vazut inca nici o dare seama a serviciilor care sa contina ceva cit de cit concret. Dar daca tot am ajuns la acesti mereu acoperiti/descoperiti, sa ne amintim si ca presa geme de ei. Toata presa. Ca nu exista o televiziune la care te uiti si sa poti baga mina in foc ca informatiile pe care ti le comunica sint adevarate. De cele mai multe ori nu sint. Sint diverse interpretari ale realitatii. Exact cum este si in cazul ziarelor, siteurilor, blogurilor, radiourilor etc. In mod normal, presa ar trebui sa fie “ciinele de paza al democratiei”. Ati auzit asta. Adica sa critice puterea. Presa, insa, iubeste puterea si o apara. O linge in fund cu abnegatie.

Tot “serviciile” populeaza sau controleaza si ONG-urile. Tot “serviciile” am vazut ca au multiple tentacule si in economie, si in Justitie si in partide, si in banci si cam oriunde. Deci, cum sa faci ca informatiile care ajung la tine sa fie cele corecte? Inainte de orice, poate ca ar trebui sa stii ce anume iti doresti.

Prima data trebuie sa intelegi ca fiecare om are interesele lui. Daca acel om se intimpla sa fie politician, sansa ca interesele tale sa coincida cu ale lui sint probabil minime. A te lua dupa ce spune un politician, oricare ar fi acela, presupune din bun start ca doresti ca el sa te manipuleze. Indiferent ca vorbim despre Iohannis sau de Dragnea, Barna, Turcan. Ii ai printre “prietenii” tai de pe Facebook? Da-i rapid un “unfriend”. Nu se va prabusi cerul. E un prim pas. De ce? Pentru ca altminteri vei ajunge sa te familiarizezi cu el, cu modul in care gindeste, cu ceea ce spune. Sa “il intelegi”. Sa ii dai dreptate. Si incet-incet il vei identifica cu “tabara buna”. Sau, si mai grav, cu institutia unde lucreaza (cum avem cazul presedintelui sau al procurorului etc.).

Un al doilea pas ar fi sa iti redefinesti sursele de informare. Nici vecinul, nici presa, nici colegul de munca nu sint mai ageri la minte decit tine, dar cu siguranta au partizanatele lor. Ca atare nu e musai sa crezi 100% ce iti spune X sau Y. Exista surse oficiale. Surse credibile. De exemplu, pagina oficiala a Primariei, Prefecturii, Consiliului Judetean, Guvernului, Ministerului, Fiscului, Curtii Constitutionale, Institutului National de Statistica, Eurostatului etc. etc. Aici vei gasi datele exacte. Textele de lege, daca alea te consuma. Reglementarile. Tratatele. Datele statistice. Intotdeauna exista surse oficiale si credibile! Nu accepta nici un Rares Bogdan sau vreun Nea Caisa sa iti spuna cum e bine sau care e adevarul. Verifica singur.

Dincolo de aceste surse exista surse de incredere. Oameni din domeniu. Specialisti. Daca e in discutie o chestiune despre sanatatea publica, nu activistul de partid sau vreun mercenar din presa te vor putea lamuri, cu atit mai putin vrerun blog obscur, vreo pagina de facebook, ci oameni care lucreaza in Sanatate. Daca e vorba despre legi, juristii. Daca e vorba despre constructii: constructorii. Cu nota ca politicienii juristi nu se pun, ca politicienii doctori nu se pun, ca politicienii constructori nu se pun. Nu uitati: sursele de incredere sint identificabile, au nume si prenume, referinte. Un palmares. Cind cineva se numeste “Lupul dacic” sau “Verde profund si sanatos”, s-ar putea sa nu fie ceea ce pare. Iar daca sursa ta e Sandy Boxeru’ inseamna ca ai probleme grave. Daca procurorul tau erou sustine vreo gasca politica, in mod evident nu o face dezinteresat, ci pentru ca e inregimentat politic!

Sandilau, sursa #rezist

Si acum sa vedem cum se construiesc “penalii”!

Este o manipulare simpla! Si sa nu uitam: oricine poate fi manipulat!

Prima data ti se atrage atentia. Exact la fel ca la supermarket unde fetele iti ofera cascaval la degustat. De exemplu, niste tineri se trintesc pe jos pe holurile Parlamentului. Ti-au atras atentia? Evident. E aberant ce fac.

Un pic de circ in Parlament

Pe urma, iti obtin acordul pentru ceea ce fac ei. Daca iti exprimi de 2 sau 3 ori acordul, cu atit mai usor vei de manipulat pe urma! E exact ca si cu fetele care promoveaza cascavalul la supermarket si care te intreaba daca “vrei sa traiesti sanatos?” sau daca “maninci lactate?” sau daca “ai vrea sa cumperi un produs natural?”. La fel, intrebarea pe care ti-o adreseaza manipulatorii politici este: “esti de acord ca trebuie sa existe Justitie?” sau “esti de acord ca hotii trebuie sa plateasca?” Este ceva extrem de general, vag, partial, asa incit nu ai cum sa nu le dai dreptate. Deci le dai acordul tau. Sigur ca vrei sa existe Justitie! Sigur vrei si ca hotii sa fie pedepsiti!

Apoi, ei iti vor construi si dirija emotia. Emotia poate fi pozitiva sau negativa (simpatie, bucurie, frica, revolta). Revenind la fetele de la supermarket, ele vor intreba, aratind bucatelele alea in care au infipt scobitori, ceva de genul “nu-i asa ca dvs. preferati cascavalul X“? Intimplator, arata ca si cum ar fi obtinut din lapte si nu din grasimi de sinteza, are un ambalaj misto, doara il vezi pus acolo, la indemina, pare si mai scump, deci n-o sa vrei sa areti ca un fraier si sa spui ca nu ai gustat in viata ta, mai ales dupa ce ai stabilit ca esti consumator de lactate si ca iti place viata sanatoasa. Iar faptul ca e mai scump, iti si subliniaza statutul social. Echivalentul in manipularea politica ar fi intrebarea: “Dvs. preferati politicienii cinstiti”? “Nu-i asa ca sinteti impotriva coruptilor?” Evident ca nu ai cum sa spui ca ii preferi pe aia cu bube in cap! Iar creierul tau este setat sa iti confirme declaratiile! Deci, la proxima sesiune de cumparaturi, iti vei lua singur din raft cascavalul X, pentru simplul fapt ca tu insuti ai fost de acord ca e un produs OK. Iar creierul iti “reaminteste” asta. Ti-ai modificat decizia si ti-ai modificat si comportamentul! Ti-ai activat simpatia (emotie!) fata de acel produs. Cum la fel de bine, poti sa ai o emotie negativa in fata politicienilor necinstiti. Odata ce manipulatorii iti vor identifica “hotii”, “ciuma rosie”, vei simti o emotie. Nasoala. Impotriva cui? A hotilor din “ciuma rosie”. De ce? Simplu, pentru ca tie nu iti plac hotii.

Ceea ce nu ti-au spus ei, de la bun inceput, iar tie nu ti s-a parut important, era ca “Justitia” aia trebuie sa se infaptuiasca corect si nu pe probe false. Ca “justitia” o face instanta si nu procurorul! Dar despre asta nici n-a fost vorba! Nici presa nu ti-a spus. Ca “hotii” aia ar trebui mai intii sa fure ceva ca sa ajunga hoti pe bune, si nu sa se prezume ca ei ar fi hoti. Dupa cum s-a intimplat dupa modificarea legilor, pe ascuns, de catre sustinatorii “progresismului”. Cum majoritatea nu au fost vreodata acuzati de vreun furt, ci de presupuse abuzuri in serviciu. Asa insa, pentru tine, prima data cind va aparea Dragnea la televizor, va fi evident ca el este “ciuma rosie”, ca el este “hotul”. Si pentru asta nu mai trebuie sa se trinteasca nimeni pe jos. Emotia aia negativa iti va spune fix ce trebuie! Pur si simplu iti va fi evident. Iar prin repetare, lucrurile se sedimenteaza. Nimeni nu te va putea convinge mai apoi ca Dragnea nu e hotul hotilor. Dragnea sau Gigi Ciupercuta, ca nu este important numele aici.

Scopul manipularii este sa iti modifici comportamentul. Ca atare, vei cumpara cascavalul X, pe care altfel nu te-ai fi gindit sa il cumperi de la supermarket sau vei iesi in strada impotriva “ciumei rosii”, chiar daca initial nu erai convins ca ar trebui sa faci asta. Faptul ca multi altii din jurul tau au acelasi comportament, te va convinge ca tu te-ai gindit, la fel ca si ceilalti din jur, ca “ciuma rosie” e nasoala. Iar cu totii, nu-i asa, nu aveati cum sa va inselati! Nu avea cum sa va manipuleze Soros, “un batrinel inofensiv”. Si nici n-a facut-o. El i-a platit doar pe cei care v-au aratat cascavalul!

Prima victima a fost un septuagenar!

One thought on “Cum se fabrica “penalii”care sa ne revolte

Add yours

  1. Excelent! Cineva mai explica si ce inseamna progresism vs. conservatorism. Total de acord. Oare noi mai avem si lideri conservatori?

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑